Scans

Uw zoekacties: Ring Voorne en Putten van het Nederlands Jongelings Verbond

182 Ring Voorne en Putten van het Nederlands Jongelings Verbond

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Geschiedenis van de instelling
182 Ring Voorne en Putten van het Nederlands Jongelings Verbond
Inleiding
Archiefvorming
Geschiedenis van de instelling
Op 22 augustus 1905 zijn afgevaardigden van Jongelingsverenigingen uit Brielle, Hellevoetsluis, Simonshaven, Geervliet en Nieuw-Helvoet bijeen gekomen met het doel het oprichten van een "Ring". De plaats van samenkomst is het evangelisatie-lokaal te Nieuwesluis. * 
Artikel 1 van het Reglement van den Verbondsring van Christelijke Jongemannen en/of Jongelingsvereenigingen vermeldt dat de Ring Voorne en Putten tot grondslag heeft "de erkenning van de Schriften van het Oude- en Nieuwe Testament, als het woord van God en den Heere Jezus Christus als den Algenoogzamen Zaligmaker". * 
Het doel van de Ring is onder andere de broederlijke gemeenschap tussen de leden te versterken door het houden van vergaderingen en onderling bezoek. Op de bijeenkomsten worden bijbellezingen gehouden, voordrachtswedstrijden en in openlucht- samenkomsten wordt door verscheidene personen het woord gevoerd. In 1927 is er een boottocht met ringleden en belangstellenden naar Schoonhoven. *  In dat jaar behoren tot de Ring de afdelingen Hellevoetsluis, Brielle, Spijkenisse, Zuidland, Zwartewaal, Rockanje en Nieuw-Helvoet.
In het jaarverslag van 1930 *  spreekt men van stilstand, zo niet achteruitgang. Het ringblad "De Ringvriend" wordt opgeheven. In 1936 bestaat de Ring uit ruim 100 leden.
In 1958 moet het ringbestuur nieuw leven worden ingeblazen door de vorming van een nieuw bestuur. In de convocatie van 25 november 1961 staat ook Rozenburg vermeld, zodat de Ring nu Voorne, Putten en Rozenburg omvat. * 
De laatste convocatie is gedateerd april 1964, de laatste uitgaande brief van de Ring is van 1963 van de secretaris G. Robbemond te Rozenburg.
Inhoud en structuur van het archief

Kenmerken

Datering:
1905-1986
Beschrijving:
Archief van de Ring Voorne en Putten van het Nederlands Jongelings Verbond
Omvang:
0,10 meter, 35 inventarisnummers
Inventarisatie:
mevr. A. van Zee- Mol, 2007
Taal:
Nederlands
Taal archiefmateriaal:
De stukken zijn in het Nederlands
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten
Bewaarplaats:
Streekarchief Voorne-Putten
Status open dataset:
Beschikbaar
Open data eigenaar:
Streekarchief Voorne-Putten
Geografische namen:
Opendata trefwoord:
 
 
 
Zoeken in collecties