Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
183  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de boedel in gemeenschap bezeten door Abraham Penning te Brielle en diens aldaar op 24-10-1824 overleden huisvrouw Dirkje Sprangers. Er zijn twee minderjarige kinderen: Geertruida Maria Penning, geb. te Brielle, 12-2-1823, en Dirkje Penning, geb. Brielle, 10-9-1824. Martinus van der Lugt Melsert, commissaris van politie te Brielle, is aangewezen als toeziend voogd. Volgt opsomming van huisraad, kleding en sieraden, aanwezig in het woonhuis aan de oostzijde van de Voorstraat, wijk 2 nr. 66. In contanten was f 370 aanwezig. Het woonhuis, eerder nr. 414 in de Kapoenstraat, werd in 1815 gekocht van Antonie Brunings. Een huis in wijk 2 nr. 65 en een in wijk 2 nr. 139 zijn de man aangekomen bij kaveling van de boedel van Johannes Penning tussen hem en zijn broer Marinus Penning, jager in garnizoen te Yperen. Het eerste is verhuurd aan Lodewijk Snijders, pruikenmaker, het tweede aan Geertrui de Jager.
Verdere onroerende goederen:
- land in Rockanje in Strijpe op nr. 8, in 1818 gekocht van Hendrik Antonie Zwier baron van Steenwijk genaamd van Essen
- huis en tuin in de Nieuwstad te Brielle , wijk 4 nr. 123, in 1818 gekocht van Doenardus van der Beek
- huis en tuin achter het Pesthuis te Brielle, wijk 6 nr. 98, in 1819 gekocht bij openbare veiling
- huis en tuin, wijk 6 nr. 99, gekocht als voren
- huis en tuin wijk 6 nr. 100, gekocht als voren
- land onder Nieuwenhoorn in de Brijhoek in nr. 4, in 1819 gekocht van Dirk Arkenbout
- huis, erf en tuin op het Maarland , wijk 4 nr. 10, in 1820 gekocht van Kornelia Bout, weduwe van Doe Thomas de Boo
- land onder Rockanje in Stuifakker op nr. 15, in 1820 gekocht van Kornelis Kleiburg
- huis c.a. aan de Vleerdamsedijk onder Rockanje op nr. 75, gekocht als voren
- huis met schuur, erf en land onder Oud-Stompaard op nr. 12 en de erfpacht van de Biertse Ringdijk, in 1820 gekocht van Hendrik Oversier
- huis, schuur, erf en boomgaard aan de Westdijk onder Nieuw Helvoet op nr. 14, in 1821 gekocht van Pieter Vi
Vervolg akte:
nke
- huis en erf aan de zuidwestzijde van de Langestraat te Brielle, oud nr. 373, nu wijk 6 nr. 133, in 1823 gekocht van Teuntje Hofland, weduwe van Kornelis Leenderts van der Poel
- huis en erf aan de westzijde van de Kapoenstraat eerder wijk 2 nr. 86, nu wijk 2 nr. 90, in 1823 gekocht van Pieter Verbrugge, schoenmaker
Er zijn hypothecaire en andere vorderingen op Willemina Voogd, weduwe van Jacob van der Burg (f 400), Pieter Biesheuvel, bouwman te Abbenbroek (f 200), Job Torreman Haddesz. onder Rockanje (f 900), Sjouw Lolkus, bouwman te Oudenhoorn (f 250), Kornelis Poldervaart, voerman te Hellevoetsluis (f 600), Johannes Dekker, tuinier onder Oostvoorne (f 200), Arent Hogenboom, arbeider onder Oostvoorne (f 120), Kornelis van der Woel, bakker te Brielle (f 500), Jacob Assenberg Antonisz., voerman onder Oostvoorne (f 400), dezelfde ( f 160), Leendert Willems Verhagen, winkelier te Brielle ( f 550), Arie van der Poel, bouwknecht te Oostvoorne ( f 200), Kornelis van Leeuwen, bouwman te Brielle ( f 225), Jan Herwijnen, bouwman onder Zuidland ( f 150), Jacob van der Meer, wagenaar onder Oostvoorne ( f 180), Jannetje de Wit, weduwe van Gerrit Kerkers te Vierpolders en Johanna Kerkers aldaar
(f 85Jan van Hamburglooiersknecht te Brielle (f 250), Kommer Biesheuvel, bouwman onder Nieuwenhoorn (f 225), Philip de Lijf, joods koopman te Brielle ( f 450), Hendrik Schroten, bouwman te Brielle (f 200), Leendert Beier, kwartiermeester te Brielle
(f 75), Kornelis Manintveld, bouwman onder Rugge (f300), Willem van Wouw, mandenmaker te Brielle (f 250), Hendrik Kruimel, slachter te Brielle ( f 400), Christina Krekelenberg, weduwe van Kornelis de Koning te Brielle (f170), Josef van Lenen, broodbakker te Brielle (f50), Elisabeth de Geus en Jannetje de Geus te Brielle ( f15), Dirk Scheigrond, bouwman te Nieuw Helvoet, 97 en nog enkele kleinere vorderingen. Waarde van de boedel getaxeerd op f 10 714.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
138
Aktedatum:
16/11/1824
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de boedel nagelaten door Daniel Muller, in leven gepensioneerd chirurgijn-majoor bij de marine en visiteur van de quarantaine, gewoond hebbend te Brielle en aldaar op 26-4-1828 overleden. Erfgenamen:
Johanna Katharina de Blok te Amsterdam weduwe van de op 26-10-1825 te Curacao overleden Pieter Muller, in leven kapitein-luitenant ter zee, als moeder van de minderjarige kinderen Johanna Elisabeth Muller, Johannes Petrus George Muller, Daniel Alexander Muller en Johanna Katharina Muller. Voor de weduwe treedt op Jean Amand Josef Baudelet, koopman te Amsterdam. Toeziend voogd is Johannes Fritzlin, koopman te Amsterdam, vertegenwoordigd door Thomas Hansen, kapitein-luitenant ter zee en onderinspecteur van het loodswezen te Brielle. Baudelet is tevens gemachtigde van de mede-erfgenamen George Muller, 1e luitenant bij de Koloniale Marine op Java, en Johannes Petrus Muller, kapitein-luitenant bij de marine te Amsterdam. Volgt opsomming van huisraad etc. in het huis te Brielle aan de noordzijde van het Maarland, wijk 5 nr. 68, waar overledene inwoonde bij genoemde Thomas Hansen.. Er is een overheidsobligatie van f 1000. Saldo is ruim f 1600.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
104
Aktedatum:
05/06/1828
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Geertrui de Jel, weduwe van Willem van Beugen, in leven binnenmoeder van het gasthuis te Brielle, overleed aldaar op 16-3-1828. Bij testament van 15-6-1828 (notaris Louis Mijnard van Kruine) stelde zij tot executeurs aan Pieter van der Schaft, schoolonderwijzer te Delft (tevens mede-erfgenaam), en Jan Betist, mr. timmerman te Brielle. Erfgenamen:
- Jan Borsboom, schipper te Vlaardingen, als in huwelijk hebbende Wulsje de Jel
- Reinier Rijken, zeeman te Vlaardingen, als in huwelijk hebbende Antje de Jel
- Kornelia van Leningen als gemachtigde van haar man Andries de Jel Kornelisz., zeeman te Vlaardingen
- Arie van der Roest, baander te Vlaardingen, als in huwelijk hebbende Josijntje de Jel
- Andries de Jel Andriesz., verver te Vlaardingen
- Aagje de Jel Andriesdr., breivrouw te Vlaardingen
- Gerritje de Jel Andriesdr., dienstbode te Vlaardingen
- Abraham van der Schaft, sjouwer te Veenhuizen
- Hester de Jel, huisvrouw van Abraham Prins, sjouwer te Veenhuizen
- Neeltje de Jel, weduwe van Jan de Graaf te Schiedam
- Jacobus Woensdrecht, knecht in het gasthuis te Rotterdam
- Pieter de Jel, kuipersbaas te Rotterdam
- Maartje Huiswaard, huisvrouw van Willem Maarleveld, stalknecht te Schiedam
- Hendrik Huiswaard, schoenmaker te Schiedam
- Arent de Jel, mr., blikslager te Schiedam
- Angeniet de Jel, huisvrouw van Augustinus Rijnthalder, metselaarsknecht te Schiedam
- Kornelis de Jel, meesterknecht te Delfshaven
- Gijsbert Besemer, molenaarsknecht te Schiedam, als in huwelijk hebbende Martijntje de Jel
- Jacobus de Jel, rentenier te Schiedam
- Katharina van der Bil, weduwe van Adrianus de Jel Hendriksz. te Schiedam, voor haar minderjarige dochter Adriana de Jel
- Hendrijntje van Leeuwen, weduwe van Jan Huiswaard te Schiedam, voor haar minderjarige dochter Jannetje Huiswaard
- Maria de Jel Adrianusdr., ongehuwde naaister te Schiedam
- Gerrit de Jel Jacobsz., smidsknecht te Rotterdam
- Krijntje de Jel Jacobsdr. ongehuwde dienstbode te Hillegersberg
- M
Vervolg akte:
aria van der Schaft, huisvrouw van Jan Harteveld, zakkendrager te Schiedam
- Geertrui van der Schaft, huisvrouw van Jan Lammers, schippersknecht te Schiedam
- Jacoba van der Schaft, ongehuwde wasvrouw te Delft
- Klaas van der Schaft, schrijnwerker te Delft
Volgt opsomming van huisraad etc., aanwezig in een kamer van het gasthuis te Brielle, wijk 1 nr. 88. Aangifte geschiedt door de binnnenvader Johannes de Kok. Er is een bewijs van inschrijving grootboek nationale schuld van nominaal f 1000. Tot de boedel behoort een huis aan de zuidzijde van het Maarland te Brielle op nr. 604, in 1801 uit de boedel van wijlen Johannes van Waasbeek verkocht aan Johan Willem Snijder, de eerste man van overledene. Dit huis, nu wijk 4 nr. 55, is verhuurd aan Jan Gijsbert Vrijhof, schipper te Brielle. Ook behoort tot de boedel een huis in de Voorstraat, wijk 3 nr. 83, bewoond door G. Frankfort. Er is een vordering op obligatie ten laste van Arie Trees, kuiper te Brielle en een op de executeur Betist. Saldo van de boedel (excl. onroerende eigendommen) f 2250. Inliggend vele procuraties.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
120
Aktedatum:
17/06/1828
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de nalatenschap van Neeltje Beukelaar Kluit, ongehuwd en zonder beroep gewoond hebbend en op 2-8-1828 overleden te Brielle. Erfgenamen zijn:
- haar zuster Gerbij Beukelaar Kluit, weduwe van Johannes van Rossen te Hellevoetsluis
- George van Leeuwen, pijpenfabrikant en koopman in wijnen te Gouda, voor zijn huisvrouw Ewouda Johanna van Rekum en hun kinderen Kornelia Lucia van Leeuwen (geb. 26-4-1822), Maria Kornelia van Leeuwen (geb. 22-2-1826) en Katharina van Leeuwen (geb. 19-5-1828)
- George Nicolaas Rumph, zonder beroep wonend te Rockanje
Volgt opsomming van huisraad, kleding en sieraden, aanwezig in het huis van Gerbij Beukelaar Kluit voornoemd aan de Westzanddijk op nr. 68, waar overledene inwoonde. Ook het huis aldaar op nr. 67 behoort tot de boedel; het is verhuurd aan Matthijs Bok, chirurgijn te Hellevoetsluis, Jan Leeflang, binnenloods, Willem den Broeder, kleermaker, Christiaan Lodewijk, hofmeester en Jan Rank, roeier, allen aldaar. Er is een vordering van f 5200 op genoemde zuster Gerbij en haar zoon Kornelis Johannes van Rossen, een van f 1000 op Jan Went Jzn. onder Nieuwenhoorn en een van f 300 op Arie Klaas van der Hoeven, bouwman onder Nieuwenhoorn. De roerende goederen niet meegerekend vertoont de inventaris een saldo van ca f 8500.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
161
Aktedatum:
09/08/1828
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties