Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
37  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Leendert Harteveld en Hendrik Deur als executeurs van het testament van Maria Proons, gewoond hebbend en overleden te Hellevoetsluis. Inventaris werd op 25-2 opgesteld tov schout en schepenen van de forteresse van Hellevoetsluis.
Er werd rente ontvangen op enkele gemenelandsobligaties. Contante penningen werden belegd in een hypotheek van f 600 tlv Simon van der Burg en Dirk Hollaar als voogden van Kornelis Henneke (van Hennik) en verzekerd op een huis in Nieuwenhoorn op nr. 72 en 160 R in de Kerkhoek aldaar op nr. 20. Aan het diconiehuis van Rotterdam werden tot diens overlijden in 1772 betalingen gedaan tbv Frans Proons, zoals bepaald in het testament dd 13-6-1740.
Volgt verdeling tussen Leendert Harteveld als in huwelijk hebbende Lammertje Knap, die een dochter was van Arie Knap en Willemijntje Proons en Eduard Donkum namens de diaconie van Rotterdam voor Kornelis Blijgeest, Dirk Blijgeest, Fransje Blijgeest en Marijtje Blijgeest, nagelaten kinderen van Willem Blijgeest en Neeltje Proons.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
03/04/1772
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Jacques Theodorus Brunet de Rochebrune, luitenant-kolonel en commandeur op het fort Isabelle te 's-Hertogenbosch, en Hendrik Kruine, notaris en procureur te Brielle, als executeurs van het testament van Patrocles Luiken, in leven honorair rustend predikant van de forteresse Hellevoetsluis, gewoond hebbend en op 8-5-1766 overleden te Brielle. Naast het testament is er een codicil voor schout en schepenen van Hellevoetsluis dd 23-9-1748. Gedaan in handen van Rombout Willem Luiken, gepensioneerd luitenant van de cavallerie, nagelaten zoon, bevoegd verklaard bij arrest van de Hoge Raad dd 8-5-1772. In verband daarmee werden betalingen gedaan aan de advocaten David van Bijsterveld en Martinus van Nieveld.
Er is een betaling door Johan Gerard Bongaards wonend te Duidburg, komende uit 'de goederen daar gelegen'. De stad Dordrecht betaalt een rente van f 42 per jaar. Enkele kleine-prijs obligaties werden overgenomen door de stad Brielle. Een andere obligatie werd opgekocht door Anna Klara van Someren, weduwe van ds. Patrokles Luiken. Zij vergoedde ook een zilveren lepel uit de boedel die was zoekgeraakt. Ook betaalde zij voor boter etc. uit de insolvente boedel van Wouter van Leeuwen. Zij verkocht het huis in Brielle en bewoonde tot haar vertrek naar Dordrecht tijdelijk een huurhuis (van Jan Preuijt) op het Kerkhof te Brielle. Bij de verhuizing werkten Willem Pelser, Hendrik Barneveld en Jan Stelling als sleper. Bij een zware storm waaide op het huis ten Langelaan onder Oudenhoorn een boom om, die voor f 7 werd verkocht aan Pieter van Rij, de huurder van dit huis en van de bijbehorende 118 gemeten land. Louis Looi pachtte enig land onder Nieuwenhoorn, Leendert Visser idem onder Oudenhoorn. Engel Gorseman was pachter van land te Oudenhoorn genaamd de Bijlmeet, een leen van Holland. Arie van Trierum pachtte land onder Heenvliet, later Maarten Simons als getrouwd met de weduwe Van Trierum. Barend Willems Plasje pachtte land onder Rockanje en Stuifakker. Rombout
Vervolg akte:
Willem Luiken nam enige boeken over evenals wat zilverwerk, schilderijen en zijn vaders horloge. De verdere boedel werd op 18-1-1774 te Brielle geveild door Paulus Lankhorst, waarbij Stijntje Arkenbout dienst deed als naschrijfster en Abraham Kahoen als afslager. Ook Aartje van het Hof diende bij dit boelhuis. Linnen en tafelzilver werd geveild in de Doelen, waarvoor Samuel Koning kamerhuur etc. ontving. Leunis de Breur stelde de tafels bij de vendu. Mr. Jan van Wageningen liet als secretaris van Nieuwenhoorn enige landerijen taxeren. Hetzelfde deden Pieter van Rosenberg als secretaris van Zuidland en van Oudenhoorn , Dirk Villerius als secretaris van Heenvliet en Adriaan Huibert Honigh als secretaris van Rockanje. De eerste rendant woonde tijdens zijn verblijf in Brielle in het logement De Prins van Oranje. Er werden kosten gemaakt om van Bastiaan Blok betaling te verkrijgen van pacht over een boomgaard te Oudenhoorn, wegens zijn insolventie op niets uitgelopen.
Verder betalingen aan (wegens): Jacob Koelbier te Zuidland (smidswerk), de weduwe van Aart Keizerswaard aldaar (metselwerk), Johannes Sticher aldaar (verven en glazenmaken), Arie den Boer aldaar (timmerwerk), Bastiaan Oudraad (idem), Johannes den Haan te Abbenbroek (metselwerk), Leendert Groen (dakdekken), George Gelein te Rotterdam (steenhouwerswerk en geleverde blauwe steen), Ulrich Lauts te Brielle (blikslagerswerk), Jacob Overgauw in Oudenhoorn (smidswerk), de weduwe Waardenberg (loodgieterswerk).
Aan Jan Alstorphius, koopman te Amsterdam, is een betaling gedaan wegens zijn verstrekkingen tbv Patrocles Philippus Luiken, zoon van Rombout Willem Luiken, op zijn reizen als assistent naar Esse quebo (sic). Schoolgeld werd voor hem betaald aan de restor Schneider te Kleef.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
17/03/1775
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Jan Kluit en Pieter van Andel als executeurs van het testament van Martijntje van Nokke, overleden op 3-11-1769, weduwe van Jan Plooi. Universeel erfgenaam zijn haar zoon Engel Plooi (door huwelijk met Ida Verwei meerderjarig geworden) en haar dochter Anna Plooi, nu gehuwd met Kornelis van der Hidde.
Huis en erf aan de westzijde van Heer Danielsambacht, kohier nr. 46, zal worden toebedeeld aan zoon Engel tegen de waarde van f 1050, getaxeerd door Maarten IJdel en Jan de Mol.
Huis en erf daarnaast op nr. 47 zal worden toebedeeld aan Kornelis van der Hidde tegen f 700. Dit huis is in huur geweest bij de weduwe van Paulus Kip.
Huis en erf aan de oostzijde van Heer Danielsambacht op nr. 74 is voor de helft eigendom van Jacob van der Hidde. Wederhelft, getaxeerd op f 325, val toe aan Kornelis van der Hidde. Huurders van dit huis waren Willem Heiers en Barend Dirks.
Een pakhuis of korenkas genaamd de Trapjes op nr. 280 aan de westzijde van de Bierkaai is publiekelijk verkocht aan Wouter van der Bijl. Dit pakhuis was in huur bij Klaas Nieuwwerf. Een schuurtje aldaar op nr. 282 is bij veiling verkocht aan Engel Plooi. Een tuin gelegen aan het Kerkhof-rondom op nr. 144, eerder verhuurd aan Willem van Meurs, is verkocht aan Abraham van Marion.
Kornelis van der Hidde kocht eentweetal stukjes warmoesland in het Nieuwland onder de vrijheid van de stad in de Dam op nrs. 6 en 7. Eerder huurden Jan Lokhof en Johannes Soet dit land. Abraham Hoeke loste een hypotheek af, evenals Johannes van Aalstede, Leendert Groen en Bastiaan Hoogvliet. Hendrik Vrij betaalde hypotheekrente. Er werd voor f 336 aan uitstaande vorderingen geïncasseerd. Tot de verdeelde potpenningen behoorden een gouden scheepjesschelling en zilveren duiten. De meubilaire goederen brachten bij veiling ruim f 2800 op. Jan Plooi had nog gage tegoed als knecht van het blauwe vendel en voor het tappen van bier op Hemelvaartsdag. Voor de stad Brielle had hij de voetpaden van zand voorzien. Maria van Hengel
Vervolg akte:
en had de overledene afgelegd. Aan Anna Stok, weduwe Plooi was de boedel f 1000 op obligatie verschuldigd. Philip van Drogen had verfwaren geleverd, Jan Overgoor biezen, Jan van Son schelpzand, Isaak van Marion reed dit uit over de paden. Arnoldus Beukman ontving het jaargeld voor het St.Franciscusgilde. Philippina van Drogen en Aagje Smaal taxeerden enig huisraad. Betalingen aan de pruikmaker Matthijs Biggelmeier, aan Jan van der Velden voor het lezen van de courant en aan Hermanus van Hengelen voor het oppassen en bewaren van het huis van de overledene. Kornelia Horreman was dienstmaagd. Betalingen aan de wijnkoper Pieter Poorterman, de smid Jacob de Baan, blokslager Ulrich Lautz, metselaar Jacob Verwei, timmerman David van Westenhout, steenleverancier Kornelis Goosen. Volgt een memorandum van de aan de zoon overgedragen manskleding en sieraden en aan de dochter overgegeven kleding en sieraden van haar moeder, mitsgaders enige meubilaire goederen.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
22/12/1770
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Arie Kapitein en Hendrik Kruine te Brielleals voogden over Lena Vermeulen, dochter van Willemijntje van der Sorg en Leendert Vermeulen te Utrecht en over Kornelis de Knecht, zoon van Arie Ariens de Knecht en Leuntje de Knecht onder Nieuwenhoorn, elk voor 1/6 gerechtigd in een legaat van f 6000, geprelegateerd aan Willem Stellenaar en voor 1/8 aan het kind van Kornelia de Valk, genaamd Maria Kapitein, door Willem Stellenaar vermaakt aan de kinderen van zijn broer en zusters. Zijn nu overleden broer Leendert Stellenaar en zuster Ariaantje Stellenaar hadden levenslang vruchtbegruik. Genoemde Lena Vermeulen is onlangs gehuwd met Christiaan van Gelen, fijnschilder te Utrecht. Genoemde Leuntje de Knecht is hertrouwd met Arie Bleiker. Lena Vermeulen ontvangt haar deel, t.w.een obligatie van f 600 dd 1668 tnv Kornelia Hoogwerf, eertijds Simon Kornelis in Naters en aanvullend contant geld. Zij en haar man kwiteren de executeurs.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
23/08/1784
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties