Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
15  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de goederen in gemeenschap bezeten door Jan Tersteeg, mr. smid te Brielle, overleden 1-3-1763, en zijn weduwe Katharina van Soest, die eerder weduwe was van Andries Vermeer. Wegens de hoge leeftijd van de weduwe geschiedt de aangifte door Jacobus Vermeer.
Huis en erf met smidswinkel op het Maarland , woon- en sterfhuis
Een stal met erf aan de westzijde van de Nieuwstraat op kohiernr. 825, welke deels door overledene aan zijn stiefzoon Jacobus Vermeer is gegeven om er een smidswinkel in te vestigen.
Nog een huis op het Maarland, naast het eerstgenoemde, voor de helft eigendom van de weduwe van Dirk Vermeer.
Een tuin of boomgaard op het Slagveld
1/32 deel in de vishoeker De Prins van Oranje
1/3 deel in een stuk land op de Brodijk onder Gendringen in Gelderland en in nog een stuk aldaar. Er zijn vorderingen wegens arbeid en leverantie op Jan Soet, Kornelis de Vos, NN Rottermont, dhr. Simson, Jan Kornelis Brouwer, de apotheker v.d.Hoeven, Trijntje Vlielander, Jan de Mol, mevr. 's-Gravensande, dhr. van Berchem, Dominicus van Hoogwerf, dhr. van der Mersch, Jacob Soet, de weduwe van Pieter van Dijk, het weeshuis van Brielle, de remonstrantse kerk, Kornelis de Neef, Jan van den Berg, de weduwe van Hendrik Noordervliet, Jacob Korpel, Arie Voorsluis, Johannes van der Schild, Adrianus Vermaat, Jan Beukhout, Jacobus Plooi, Adam Burgerschoor, Arie Kurkhuisen, Dammis Duindam, de luitenant Frik, Arie Jans Petist, de stad vanwege het Kapenvuurboetgeld (bijna f 500), Arie van der Waal de oude, Pieter Blom, Francis Koning, Gerrit Thijs Waterman, Gerrit de Klerk, Kornelis de Boo, Hugo Vermaas, Kornelis van IJsendoorn, Maarten IJdel, de erfgenamen van Jan Hulster, Jacob den Ouden (geleverd kruit en hagel), de boedel van Philip Boels (geleend geld), Klaas Tersteeg (landpacht in Gelderland). Volgt opgave contante, goud en zilver, ijzerwaren (zeer gedetailleerd), meubilair, linnengoed en kleding, koper en tin.
Onder de doodkosten een betaling aan het smidsgilde..
Vervolg akte:
Rouwgoed werd geleverd door Leendert Plooster, Simon van der Burg, Adrianus Dorsman, Hugo van Andel en Neeltje van Schaik.
Bij overledene werkte vanuit het weeshuis Kornelis Korper. Er zijn schulden wegens geleverd ijzer aan Jan Kor, Hartcop en Hofman te Rotterdam en wegens geleverd koper aan Frans Verroen. Gerrit de Klerk leverde muilen.
Aan Jacobus Vermeer, Elisabeth Vermeer en Jan Vermeer, kinderen van Katharina van Soest uit haar eerste huwelijk, komt nog de legitieme portie.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
07/04/1763
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de boedel van Jannetje van Putten, weduwe van resp. Kornelis Wildenboer en van Maarten Bakker, gewoond hebbend en op 7-5-1777 overleden te Nieuwenhoorn, volgens opgave van Leendert Plooster te Brielle en Kornelis van der Meer in de Nieuwe Goote. Erfgenamen zijn haar kinderen en kleinkinderen Willem Bakker in de Struiten (1/6), Maartje Bakker huisvrouw van Hendrik Keiser in het Nieuwland (1/6), Aartje Bakker huisvrouw van Leendert van der Linden onder Heenvliet (1/6), Pieter Paling, Jan Paling, Pleuntje Paling (gealimenteerd door de grote armen van Nieuwenhoorn) en Leendert de Goede, kinderen van haar overleden dochter Kornelia Wildenboer uit huwelijk met resp. Leendert Paling en Jan de Goede (samen 1/6), Jannetje van der Lucht huisvrouw van Jan 't Gilde, Elisabeth van der Lucht huisvrouw van Jacob van Belen en Pleuntje van der Lucht huisvrouw van Kornelis van den Ban, kinderen van haar vooroverleden dochter Pietertje Wildenboer, laatst huisvrouw van Jacob Heindijk onder Nieuw Helvoet (samen 1/6) en Jannetje Kluifhoofd huisvrouw van Dirk van Beek en Abraham Kluifhoofd, kinderen van haar overleden dochter Neeltje Wildenboer (samen voor 1/6). Kleinzoon Jan Paling is op 12-7-1774 op zijn reis naar Indië aan boord van het schip IJsselmonde overleden, blijkens attestatie van Abraham Schim, boekhouder van de OIC. Overledene testeerde met haar tweede echtgenoot op 27-11-1749 tov schepenen van de forteresse van Hellevoetsluis. Het woonhuis en een aantal landerijen zijn toegedeeld aan Willem, Maartje en Aartje Bakker tegen f 5000, t.w.
Een huis en erf in Nieuwenhoorn op kohier nr. 39
Landerijen:
- onder Nieuwenhoorn
5 G 111 R in de Kerkhoek nr. 21
- onder Heenvliet
4 G 48 R in de Haaije nr. 13
4 G 61 R in de Ossenhoek nr. 8
- onder de Nieuwe Goote
8 G 31 R in de Grotenhoek nr. 13
2 G 200 R in de Kloostervolgerhoek nrs. 3 en 17 (pachter Kornelis van der Meer)
6 G 172 R in Smithoek nrs. 10 en 12
6 G 59 R aldaar
1 G 100 R in Slikland nr. 27
1 G 94
Vervolg akte:
R in de Grotenhoek nr. 2 (pachter Abraham van der Poel)
5 G 103 R in de vierde blok nr. 10 (pachter Jacob Roest)
hypotheek van f 300 tlv Kornelis van Buren dd 1764, gevestigd op diens huis en erf onder Nieuw Helvoet aan de Westdijk nr. 32
onderhandse obligatie van f 1500 tlv Willem Bakker dd 1769
idem van f 3000 dd 1769 tlv Aart Veerman
idem van f 100 dd 1771 tlv Willem Swanenburg
hypotheek van f 1200 dd 1770 tlv Jacob van Belen gevestigd op bouwwoning en 1 G 161 R land in de Voorvossenhoek nr. 1
onderhandse obligatie van f 45 tlv Jan 't Gilde
hypotheek van f 1000 dd 1774 tlv dezelfde, verzekerd op 35 G 201 R onder Nieuwenhoorn
obligatie van f 900 tlv Jacob Koelbier
onderhandse obligatie van f 600 tlv Kornelis van den Ban
odem van f 200 dd 1770 tlv Jacob Tol
Vorderingen op (wegens): Pieter Gerrits Schouten (landpacht), Jacob de Geus (lening).
Onder de contante penningen twee zakken met elk 600 guldens en 5 gouden rijders van f 14 per stuk, een honderd en seven worp sesthalven à f 1:2:--
Volgt opgave goud en zilverwerk, meubilair, linnengoed en kleding.
Wegens 'doodschulden' betaald aan (wegens) : Pieter van der Zijden, schoolmeester van Nieuwenhoorn (luiden), Arie Spoon (kist), Jan Overgoor (bier), Jan Mathol te Brielle (brood, koek), Thomas Vogelaar (idem), Ewout Verhoef mr. smid (schroeven voor de kist), Pankras Lugtenburg (winkelwaren), Ewout Beukelaar (tabak, pijpen, grafrechten en chirurgijnsloon), de weduwe van Stoffel Pols (vlees), Leendert van der Linden (ham en bier), Pieter Rietdijk (winkelwaren). Verdere betalingen: Adam Troost (vrachtloon), Schalkwijk (taxeren zilver), Pieter Kwak, broodbakker te Brielle, Bastiaan Hoogvliet (turf), Kasper Swanenburg (bonnenstaken) Volgt kaveling.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
22/09/1778
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de goderen nagelaten door Martijntje van Nokke, in leven weduwe van Jan Plooi, op 2-11-1769 overleden te Brielle. Gedaan op verzoek van Jan Kluit en Pieter van Andel als executeurs/voogden en op aangeven van Kornelis van der Hidde en diens huisvrouw Anna Plooi.
Huis en erf aan de westzijde van Heer Danielsambacht op kohiernr. 46, woon- en sterfhuis
huis en erf daarnaast op nr. 47, verhuurd aan de weduwe van Paulus Kip
de helft in een huis en erf aan de oostzijde van Heer Danielsambacht op nr. 74, mede-eigenaar Jacob van der Hidde, verhuurd aan Willem Heiers en Barend Dirks
een pakhuis of korenkas genaamd De Trapjes, aan de westzijde van de Bierkaai nr. 280, verhuurd aan Klaas Nieuwerf
een schuurtje en erf aldaar op nr. 282
een tuin aan het Kerkhof Rondom op nr. 144, verhuurd aan Willem van Meurs
281 R grond onder het Nieuwland in de Vrijdom van Brielle op nr. 8, verhuurd aan Jan Lokhof
245 R aldaar nrs. 6 en 7, verhuurd aan Johannes Soet
Hypotheekbrieven:
f 175 dd 1753 tlv Hendrik Vrij
f 100 dd 1758 tlv Abraham Hokke, verzekerd op 2 G 65 R in het Ziekhuishoekje nrs. 8, 9 en 10
f 300 dd 1759 tlv Johannes van Aalstede, verzekerd op een huis aan de westzijde van Heer Danielsambacht op nr. 48
f 245 dd 1759 tlv Bastiaan Hoogvliet verzekerd op een huis aan de westzijde van de haven, nr. 186
f 75 dd 1763 tlv Hendrik Vrij, verzekerd op een huis aan de zuidzijde van de Kaaistraat nr. 923
Een ondershandse obligatie van f 60 dd 1769 tlv Leendert Groen onder Rugge.
Wegens geleverde goederen zijn er vorderingen op Arie Koekendijk, Dirk Schipper onder Oostvoorne, Jan Overgoor, Hendrik Steenbergen, Barend van Schuring, Dammis Kruik, Ariaantje Luchter, Dirk van Rees, Hugo Lugtenburg onder Rockanje, de dochter van Bowen Meuldijk in de Tinte, de dochter van Johannes Christiaan Deur, Bastiaan Hoogvliet, Pieter Wuister, Hendrik Stevens, Arie van der Blom, Wouter van Leeuwen, Hugo Jongejan in de Tinte, Hendrik Vrij, Hillebrand Volkert, baas Korrnelis Timm
Vervolg akte:
erman (gemaakte kozijnen), Philip van Drogen, de knecht van de wed. van Dirk Schipper, Sara Meuldijk, de weduwe van Jan Verwei, Jacob Kornelis Jongejan, de weduwe van Hendrik van der Meer, Hugo kruik onder Oostvoorne, Baaltje Meuldijk en Martinus Simons.
Volgt opgave van contanten en inhoud van de spaarpot , goud en zilver (waaronder een gouden ketting getaxeerd op f 134), kleding, linnengoed en meubilair.
Uit de opsomming van de aanwezige winkelwaren blijkt dat het gaat om een winkel in kleding en stoffen (deze laatste gedetailleerd aangegeven)
Doodkosten: David van Westenhout maakte de kist, Jacobus de Baan de schroeven. Ter begrafenis waren de drie krijgsraden present. Betalingen aan de kniep en de dienaars van justitie. Maria van Hengelen legde de dode af.
Er zijn vorderingen van Anna Plooi, weduwe van Jan Plooi, Adriaan Krielaard, koopman te Rotterdam, Jan van Eck en Huibert van Eck, idem. De erfgenamen van Johanna Kunst leverden bier, Kornelis Timmerman hout. Philip van Drogen verrichtte verfwerk
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
06/12/1769
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de goederen nagelaten door Kornelis van der Lucht, gewoond hebbend en op 27-6-1781 overleden te Brielle, ten verzoeke van Jan Kluit en Maarten Melsert (gehuwd met Elisabeth van der Lucht) te Brielle als executeurs en voogden.
Huis en erf aan de oostzijde van Heer Danielsambacht op kohier nr. 86. Volgt opgave contanten, goud en zilverwerk. Er zijn diverse vorderingen op klanten. Volgt kleding, linnengoed en meubilair. Een veelheid en veelzijdigheid aan goederen (ruim 20 dorsvlegels, 53 paar klompen, tonnen met krijt, zand en tras, vele kruiderijen etc.) doet vermoeden dat het hier gaat om een winkel in verlerlei zaken. Executeurs hebben in kranten schuldeisers opgeroepen zich te melden.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
25/04/1782
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties