Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
50  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Jan Jacob Villerius, baljuw en secretaris van Heenvliet, en Hendrik Kruine, raad in de vroedschap van Brielle, executeurs van het testament van Adriaan Louis baron van Alderwereld, in leven vrijheer van Heenvliet en Koolwijkspolder, raad en oud-burgemeester van Brielle.
De heerlijkheid Heenvliet is voor f 90 000 en de kosten overgenomen door Pieter Graafland. Deze kocht ook een huis op de hoek van de Mooldijk te Heenvliet op kohiernr. 35, 4 G 122 R bos, genaamd de Lage Bank, in de Vier Hoeken Binnen op nr. 5 en een zilveren hondenhalsband. De ambachtsheerlijkheid van de Struiten werd voor f 23 625 gekocht door de gebroeders Rochus Johannes Sandifort en Johannes Johannes Sandifort.
Het woonhuis van overledene aan de noordzijde van het Maatland te Brielle werd gekocht door Adriaan Mattheus de Wit. Een rood leren koffer werd overgenomen door Antonie Kornelis baron van Alderwereld. In Amsterdam werd nog verkocht een aandeel in twee graven.
Bij de begrafenis liepen twaalf toortsdragers mee; de flambouwen werden gekocht bij Hendrik Bronkhorst te Rotterdam. Men luidde de klok gedurende 1 1/2 uur. Het lijk werd overgebracht op een jacht (schipper Jan van der Rede) en vervoerd naar Heenvliet ter bijzetting in de grafkelder. In Heenvliet fungeerden Arie Dijkgraaf en de koster Jacob Overweel als bedienaren ter begrafenis. Gerrit Kraaienbrink herschikte de kisten in de kelder. Wessel van Santen in Brielle leverde lamfers, handschoenen en rouwbanden, Alida Janson rouwmantels. De kastelein Johan Frederik Frering verzorgde het begrafenismaal. Om het overlijden aan te kondigde reisde Lammert van Santen naar Wageningen en Isaak de Vos naar Den Haag. De totale 'doodkosten' bedroegen f 1142.
Verdere betalingen aan (wegens): Teunis Prattenburg (huisknecht), Maartje de Baan (dienstmeid), Klaasje Kune (werkster), Jannetje Vrij (luchten van het huis te Heenvliet), Johannes Hazelbach en Klaas Langendoen (verzorgen jachthonden), Teunis de Vos (kleermaker), Dirk Bresje (blek
Vervolg akte:
en en wassen), Michiel Villerius (wijn en selserwater), Johanna Delvos en Adriana Delvos (wijn), Pieter Simons (idem), Abraham Verboom (turf), Eustatius Peto (kapper), Johannes Penning (reinigen leren broeken), Johannes van Westenhout (matras), Jan van Waardenberg (loodgieter), de weduwe van Adrianus Hogendijk (zout, zeep en azijn), Simon van der Burg (dekens), Jacob de Baan (hoefsmid en meesteren van paarden), Aarnout van Mechelen (koperslager), Leendert de Gruiter (wagenmaker), Willem van Beugen (borstelwerk), Ulrich Lautz (een geelkoperen koffiecomfoor), Kornelis van der Linden (metselaar), Reinier van Beugen (verver en glazenmaker), Willem van Heusden (timmerman), Kornelis Korpel (smid), Jacobus Opmeer (spiegels), Jacob Bartijn (ijzerwerk), Jan Kordij (suikerbakker), Gabriel Leonard Verhel (drukken rouwbrieven, advertenties, catalogus boeken etc), Jan van der Hoef (tuinman), Kornelis Jans van Eik (weiden van paarden), Jan Arend Roelofs (galanterieën en het gaande maken van de staande horloges in Heenvliet), Hendrik Mentzij (schoenmaker), Willem de Valois (boter en eieren), Kornelis de Gilde (bode en kastelein te Zwartewaal) en diverse leveranciers in Den Haag.
Verdere betalingen en aflossingen:
Aan Antonie Kornelis baron van Alderwereld aflossing van een onderhandse obligatie van f 35 000. Aan Pieter Graafland idem f 40 000. Aan Jean Konstantijn baron van Alderwereld idem f 20 000. Aan burgemeester Dirk Speelpenning idem f 8000. Aan de voogden van Helena Genetta Blanc een legaat van f 1000. Saldo van de rekening is f 7000. Erfgenamen zijn Jean Konstantijn van Alderwereld voornoemd (de helft) en de kinderen van Antonie Kornelis van Alderwereld (samen de wederhelft)
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
70
Aktedatum:
14/12/1785
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Hugo van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening over de nagelaten goederen van Kornelis Delia, gewoond hebbend en op 20-6-1783 overleden te Brielle. Universeel erfgenaam zijn:
de kinderen van zijn vooroverleden dochter Stoffeltje Delia uit huwelijk met mede wijlen Salomon Winkel, te weten Alida Winkel en Jan Winkel samen voor 1/4 deel
de kinderen van zijn in Oost-Indië overleden zoon Arie Delia, te weten Kornelia Delia en Abraham Delia, samen voor 1/4 deel
zijn zoon Paulus Delia te Brielle voor 1/4 part
zijn dochter Maria Delia, huisvrouw van Pieter van der Sanden te Brielle voor 1/4 part.
Laatstgenoemde kocht het woonhuis van overledene voor f 470. Er was f 472 contant aanwezig.De verkochte meubelen brachten f 200 op. Een koopmanschap van overledene met Karel Drenklaar levert nof f 5 op. De zilversmid Willem van Osenbrugge kocht voor f 114 sieraden op. Delen van de sieraden werden binnen de familie verkocht. Uit de beurs van de loodsen werd voor drie weken kostgeld ontvangen.
De doodskist werd bekleed met kat in de zak. De smid Pieter Lankhaar leverde ijzerbeslag. Gerardus de Jong fungeerde als stadsomroeper.
Arie, Paulus en Maria Delia ontvangen nog het erfdeel van hun in 1790 overleden moeder Volkje de Vries. Dochter Stoffeltje was uit eerder huwelijk met Ariaantje Hartog.
Saldo is f 972, voor elk der staken f 243. Paulus Delia houdt aandeel minderjarigen onder zich.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
32
Aktedatum:
10/05/1794
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Hugo van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van de nalatenschap van Christiaan Ieman van der Salm, luitenant ter zee, op 8-10-1785 te Batavia overleden. Testamentaire erfgenamen waren zijn broer Jacob Rijzik van der Salm (overleden 9-7-1786 te Batavia) en zijn zusters Barendina Katharina van der Salm en Kornelia Francina van der Salm. Rekening gedaan door Jacob Rijzik als testamentaire in handen van Pieter van Andel als geassumeerde voogd en aan Hendrik van der Salm. Laatstgenoemde en zijn vrouw Elisabeth Laurens hebben als ouders het vruchtgebruik van de nalatenschap.
Er zijn ontvangsten van renten op een aantal kleine prijs obligaties. Verder op gemenelands obligaties ten kantore Delft:
f 240 dd 1672 tnv Pieter Klaas Hoogwinkel
f 1000 aan toonder dd 1696
f 1000 dd 1696 tnv Dirk Thomas
f 500 dd 1705 tnv Annetje van der Kade
f 500 dd 1708 tnv Leendert Simons van der Kade
2 x f 1000 dd 1714 aan toonder
ten kantore Brielle:
f 1600 dd 1668 tnv Willem Panser
f 300 dd 1668 tnv Jannetje Jans
Een tegoed aan gage werd uitbetaald door Augustinus van der Krap en door de OIC ter kamer Zeeland. Johannes Kornelis de Buisonje loste een lening af van 16 roepee = f 24 Hollands geld. Na het overlijden werd door kapitein Lodewijk Ellinghuisen en door Marinus van Vlaanderen als executeurs rekening courant gehoude, uitkomende op f 3449. Ook de vader, Hendrik van der Salm betaalt een deel van zijn schuld aan zijn zoon af.
Aan Adriaan de Mirel werd f 2980 betaald in zijn functie als executeur van het testament van Kornelia Lankhorst, moeder van de erflater. Aan Christiaan Ieman van der Salm werd f 100 voorgeschoten voor de aankoop van een groot aantal prenten en negen dozijn omber speelkaarten, die hij in Indië zou verkopen. Bij de verfhandelaar Jan Viruly in Rotterdam had hij voor dit doel ook verf aangekocht. Al deze negotiegoederen werden in Rotterdam verzekerd bij Jacob Smits. Voor de handel in Indië kocht hij ook voor bijna f 2000 wijnen bij Jacobus Borkelmans in Middelburg. Hendrik Spaan wordt vermeld
Vervolg akte:
als brander te Brielle. Jacob van Hulst in Rotterdam leverde medicijnen, evenals de apotheker Pieter van Rij te Brielle. Antonie Vrij, schoenmaker te Brielle leverde schoenen. Notaris Johannes Brouwer in Brielle maakte een copie van het testament. Ook een betaling aan de notaris Nicolaas de Pré te Middelburg.
Volgt staat en massa van de boedel, resulterend in een saldo van ruim f 4 500.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
3
Aktedatum:
10/01/1788
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Hugo van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Adam Erkelens en Johannes van der Schild als naast de inmiddels overleden Jacobus Vermeer op 5-12-1776 (notaris Hendrik Kruine) aangestelde voogdebn over de minderjarig nagelaten kinderen van Dirk Mijnheer (Minheer) en Johanna Kastelein, in leven echtelieden te Brielle. Eea speciaal vwb hun beheer van de erfportie van Gerrit Mijnheer, nu wonend te Schiedam, tot diens meerderjarigheid in december 1788. Naast ruim f 700 in contanten was er ontvangst van rente over enkele gemenelandsobligaties van in totaal f 2900 kapitaal.
Betalingen aan (wegens) Sara van den Honaart (kostgeld), Johannes Penning (kleermakersloon), Jacob Schelvis (idem), de apothekers Vermaat en van Bokkelen, Gabriel Leonard Verhel (een bijbel), Antonie Vrij (schoenen), de weduwe van Philip Janson (hoed), Jacobus Sminkt (schoenen), schipper Jan Beier (vracht), Hermanus Peterson (broek), Dirk Sminkt (schoenen). Volgt overdracht van alle activa en kwitering van zijn voogden door de pupil.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
22
Aktedatum:
17/04/1789
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Hugo van Andel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties