Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
27  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de goederen door Jan van Almsteeg, meester timmerman, en Leuntje van Dobbe, eerder weduwe van Pieter van Balen in gemeenschap bezeten. De vrouw overleed op 14-8-1740. Zij testeerde op 14-10-1737 voor notaris Gerrit Vlieland en stelde Johannes van Boeimeer en Francois Steiaard aan als voogden over haar minderjarig na te laten kinderen, met namen Lena van Balen, Johanna van Balen, Neeltje van Balen en Jan van Balen, kinderen uit haar tweede huwelijk met Pieter van Balen.
Huis en erf te Brielle aan de noordzijde van de Turfka, belend o. Jacob Simons, w. de straat. Nog een huis en erf aldaar, belend o. het accijnshuisje toekomende de stad, w. het huis van Barend van der Salm, verhuurd aan Klaas van Zweden. Een pakhuis of houtschuur met zolder op het verkeerde Slagveld, belend z. Willem de Graaf, w. Jan Boekhorst, beiden met een huis. Zolder is verhuurd aan Jan van Rijn. Een schuur en tuin aan de oostzijde van de Kuiperstraat, met nog een schuur en stal erachter, uitkomend op het verkeerde Slagveld., alles belend z. schout Pieter de Graaf, n. Van Almsteeg zelf. Nog een huis en schuur aldaar, belend n. burgemeester Langereis, z. het voorgaande erf, in huur bij Klazijntje van der Veer. Een tuin of boomgaard van 132 roe met een tuinhuisje daarop onder Rugge in het Ziekhuishoekje nr. 3. Volgt omschrijving meubilair, waarin opvallen: een redelijk grote voorraad sterke drank en tabak en diverse gewichten. Er is een flinke verscheidenheid aan munten. Jacobus IJdel, fabriek van Brielle, taxeerde de voorraad hout en het timmermansgereedschap. Er zijn vorderingen op Arie Timan, Antonie van Welij, Boudewijn van der Waal (is bankroet), Arie van Zegwaard, Schilleman Groeneveld, Hermanus Harrevoort, Bartholomeus Simons, Pieter Erres, Pleun Hooghart, Noach Fauvarq, Maria Hogendorp, de weduwe Hensbergen, Stoffel Haar, Dirk de Kraai, Gerrit Hofman, Gerard Segelaar, Maarten IJdel, Adrianus Buis, Arie de Kraai en het ambacht Rugge, alles wegens
Vervolg akte:
timmerwerk en/of gekochte dranken. Schulden zijn er aan Dirkje Preuijt (geleverd gedistilleerd), Magdalena Jacoba de Wit (obligatie), Willem Naso, koopman te Rotterdam (leverantie koffiebonen), Trijntje Vlielander (geleverde pijpen), Jacob Vermeer (metselwerk), Schilleman Groeneveld (smidswerk), Jacob Maasdijk, koopman te Rotterdam (geleverde tabak), Arie Meeldijk (smidswerk), Leendert Poel (glazenmakerswerk), Kornelis Koster (geleverd hout) en Kornelis Kleiman (geleverde turf).
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
29/08/1740
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter de Graeff Isaaksz
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de goederen nagelaten door Lena Koppers, in leven weduwe van Jan van der Duin, op verzoek van Wiggert Mathol in huwelijk hebbend Jerina van der Duin en Jacobus van der Duin, nagelaten meerderjarige kinderen, en nog van Kornelis Kluit, Wiggert Mathol en Nicolaas Honig als voogden over Kornelis van der Duin en Adrianus van der Duin, minderjarige kinderen.
- huizen etc.
huis en erf te Brielle aan de oostzijde van het Noordeinde, belend n. de weduwe Kromvinger, z. Leendert Brouwenaar, belast met 15 stv. per jaar tbv Kornelia Burgvliet en verhuurd aan de weduwe van Pieter van der Nol;
huis en erf aldaar, belend n. de weduwe van Willem van Poppelen, z. de weduwe van Pieter Bax, verhuurd aan Thomas Jans, korporaal in garnizoen te Brielle;
huis en erf op de Schoenmarkt of Kapoenstraat aan de oostzijde, belend n. Jan Stolk, z. de weduwe van Pieter Bax, woonhuis van overledene;
pakhuis, stal of schuur aan de westzijde van de Nieuwstraat, belend n. Jan Langstraat, z. Jannetje Koolaarts.
- landerijen onder Rugge
2 G 143 R in de koolhoek nr. 29, pachter Leendert van der Poel
2 G 55 R in de Honaard nr. 17, pachter kapitein Arie van der Poel
3 G 150 R in de Ommeloop in Zuurland nr. 12, pachter Arie van Putten
- idem onder Rockanje
8 G 13 R in de Kerkhoek nr. 23, pachter Pieter Oostdijk
2 G 277 R in Nw.Rockanje in het Langeland in nr. 5, pachter Pieter Sanders Jongejan
5 G 65 R in Slikland nr. 13, pachter Klaas Kare
5 G 134 R in Stuifakker in de Krikweg nr. 6, pachter als voren
- idem onder Nieuwenhoorn
9 G 81 R in Kouwenoort nr. 3, pachter Kornelis huige Bijl, eerder Kornelis Spoon
3 G 231 R in Oudjaar nr. 23, pachter Barend Jobs van der Duin
de helft in 3 G 122 R in de Welhoek nr.26, pachter, tevens eigenaar van de wederhelft, Dingeman Vlaming als in huwelijk hebbende Kornelia van der Duin, eerder weduwe van Leendert Pijl
- idem onder Nieuw Helvoet
4 G 103 R in de Langenhoek nr. 42, pachter Adriaan van Toledo
3 G 261 R in de Honaard nr. 13, pac
Vervolg akte:
hter als voren
2 G 267 R aldaar nr. 32, pachter Kornelis Spoon
2 G 148 1/2 R in de Kruisenhoek nr. 6, pachter Jan de Oude gehuwd met de weduwe van Kornelis Hodenpijl
4 G 229 R in de Grotenhoek nr. 31, pachter Klaas van der Lucht
- idem onder Heenvliet
2 G 133 R in de Drie Hillen nr. 41, pachter Jacob van der Duin
5 G 184 R in Suigershil nr. 9, pachter Jacob de Linde
- idem onder Vierpolders
3 G 131 R in de Dam nr. 17, pachter Abraham 't Gilde
3 G 15 R in de Kerkhoek nr. 23, pachter Jacob van der Duin
1 G 61 R in de Buitenpolder nr. 4, pachter als voren
een woning of landstee in de Kerkhoek met 92 1/2 R op nr. 28 en een boomgaard van 64 R erachter op nr. 27, deels verhuurd aan Arie van Sevenhuisen, deels aan Jan Klaas Steehouwer
- idem onder Abbenbroek
6 G 160 R in de Vlieger nr. 49, pachter Frans Iemans Bakker
1 G 250 R aldaar nr. 8, pachter Offen Arens Meindert, eerder de weduwe van Aren Dirks van den Berg
1 G 243 R aldaar nr. 2, pachter Leendert Kornelis van Prooien
4 G 255 R in de Middelhoek nr. 75, pachter Abraham Blok
2 G 131 R aldaar nr. 46 en 3 G 125 R nr. 47, voorpacht van de kerk van Abbenbroek, pachter als voren
- idem onder Biert
2 G 82 R genaamd de Koewei, nrs. 107 en 108, pachter Jan Arens van Dijk
8 G 98 R nr. 96, pachter Jacob van der Duin
- idem onder Velgersdijk
3 G 174 R in de Grotenhoek nr. 22, pachter Deumis Ruiger
4 G 58 1/2 R genaamd Ramshil, nr. 7, pachter Leendert van der Meer
- idem onder Nieuw Stompaard
8 G 36 R ten westen van de Stompertse watermolen, pachter Willem Kornelis Dubbeldestuiver
- obligaties tlv het gemeneland
f 166 (1667) tnv Lazarus van Sonst, f 400 (1668) tnv Dirk Kornelis de Vet, f 400 (1710) aan toonder, f 500 (1713) tnv Jan van der Duin, f 600 (1710) aan toonder, 3 x f 500 (1713) tnv Jan van der Duin, f 1000 (1697) tnv Neeltje van der Baan, f 500 (1708) tnv Johan de Milde, f 250 (1672) tnv Jacob Arens Keulen, f 200 (1668) tnv Kornelis Arens Schrijver, f 500 (1701) tnv Pieter Teunis, f 500 (1 701) tnv Lijsbeth Teunis, f 200 (1668) tnv Jan Dirks, f 200 (1665) tnv Jan Leenderts Wageveld, f 650 (1668) tnv de kinderen van Maartje Jans, f 500 (1688) tnv Kruine Potaal, f 400 (1703) tnv de erfgenamen van Jacobus Poortermans.
- overige obligaties
f 300 (1712) tlv Pieter Jans Oostdijk, verzekerd op land onder Rockanje
f 100 (1725) tlv dezelfde en Schilleman Dirks Hoogvliet als voogden van de minderjarige kinderen van Jan Oostdijk, met name Jannetje Jans Oostdijk en Krijn Jans Oostdijk, verzekerd op land onder Rockanje
f 400 (1727) tlv Klaas Roelands Kare, verzekerd op diens woning te Rockanje aan de Varkenstraatsedijk en landerijen
f 500 (1725) tlv Adrianus Lening
f 500 (1731) en f 100 (1733) tlv Wiggert Mathol en Jerina van der Duin
f 26 (1724) tlv Bouwen Paling
- munten
een Elisabeth, een Jacobus, een scepter Jacobus, crusades, pistolen, rozenobels, guinees en 28-stuiverstukken. Verder ongemunt goud en zilver.
Tot de boedel behoort vleeshouwersgerei. Vorderingen wegens geleverd vlees op Klaas Kare, de wijnkoper Delvos, de weduwe van kapitein Beaufort, Gerrit van Wendelen, de weduwe van de predikant Johannes Lijkbergen, Jacobus IJdel, Daniel van Walcheren, Gerrit Berkhout, Joost van Waardenburg en Johannes Volkert.
Een rijke inboedel (waaronder een kaartboek van Voorne) en kleding. Bij de begrafenis waren de drie krijgsraden aanwezig. In de kerk werd een zerk gelicht. Jannetje Straatmaker en Maria de Breur legden de overledene af.Rouwgoed werd geleverd door Magdalena de Wit, Margareta van Loon, Willem van Rij, Barbara van Egmond, Antonie Mathol en Geertje Langstraat. De vrouw van Leendert Vermeulen naaide kleding, evenals Fraderik Emmersaal en Gelein Schreur. Leendert Vermeulen, Willem van Dalen en Hendrik Mentsij leverden schoenen. Johanna Magerus leverde rouwmutsen. Timmerman Wiggert Mathol leverde hout, Pieter van der Schild spijkers. Jan Mol en Kornelis Doesburg vermeld als metselaars, Jacob Vermeer als bleker.
Jannetje Gouwenaar was dienstmeid i n het huis van overledene. Getuige Juriaan Vokaal.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
31/05/1733
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter de Graeff Isaaksz
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de nalatenschap van Abraham 't Gilde, opgesteld op verzoek van Jan Keiser en Pieter Sanders Jongejan als executeurs van het testament, op aangeven van Maartje Breekhout te Brielle, weduwe van Kornelis Abrahams 't Gilde, wier schoonvader bij haar inwoonde. Er is een huis met schuur en berg ten westen van de haven naast de Zuidspui. Nog een huis en erf in de Voorstraat, belend zuid Gerrit Bijl, west Neeltje, de weduwe van Jan Baas, oost en west de straat (sic)
Land onder Rugge:
in de Kerkhoek 3 G 76 R nr. 21, 2 G 141 R nr. 24, 3 G 88 R nr. 27, 2 G 210 R nr. 44 en 2 G nr. 54. In het Zuurland in de Ommeloop 3 G 56 R nr. 37. In de Kloosterhoek 2 G 245 R . In het Hoogwoud 3 G 44 R nr. 1.
Onder Oostvoorne:
In het Voorwesterland 3 G 227 R nr. 4, 2 G 20 R in nr. 26 en 4 G 273 R nr. 32. In de Koepad
3 G 32 R nr. 67.
Onder Nieuwenhoorn:
In Westhil 4 G 284 R nr. 28 en 6 G 180 R nr. 29. In de Rozenhoek 1 G 187 R nr. 11. In Betjeshoek 1 G 35 R nr. 20. Ook nog 1/8 deel in de meestoof van Nieuwenhoorn.
Onder Nieuwe Goote:
In de Sluishoek 6 G 128 R nr. 13, 4 G 106 R nr. 14 en 3 G 212 R nr. 15.
Onder Rockanje:
In de Kerkhoek 1 G 42 R nr. 7. In de Molenhoek 3 G 40 R nr. 16. In Langeland 1 G 13 R nr. 27. In Voorlodderland 2 G 81 R nr. 1 en 1 G 269 R nr. 26. In de Moorhoek 2 G 152 R nr. 6 en 6 G 25 R nr. 14. In Hoog en Laag Strype 9 G 90 R nr. 2.
Onder de heerlijkheid Stuifakker:
In de Drenkeling 1 G 244 R nr. 7 en 4 G 285 R nr. 17.
Onder de Heerlijkheid Naters:
In Pier Jongejanshoek 3 G 217 R nr. 3. In de Kasteleishoek 5 G 28 R nr. 2 en 3 G 67 R nr. 7.
Onder Vierpolders:
In de Kerkhoek 3 G 25 R nr. 21, 2 G 87 R nr. 22 en 4 G 156 R nr. 32. In de Dam 8 G 151 R nr. 20, 223 R nr. 21, 3 G 159 R nr. 37, 125 R nr. 3, 1 G 67 R nr. 47 (laatste twee nummers zijn warmoesiersland)
Onder Oud Helvoet:
In de Heiningen 3 G 108 R nr. 26 en 2 G 7 R nr 47.
Onder de Oude Goote:
In Jan Huigenshoek 5 G 129 R nr. 6. In de Korte Dam 4 G 82 R nr. 13 en 4 G 139 R nr. 16.
Vervolg akte:
Onder Simonshaven:
In Fikkershil 6 G 48 R.
Er zijn 17 paarden en 44 stuks rundvee. Het gebruikelijk landbouwgerei. Onder de meubilaire goederen een snaphaan.Koolzaad is verkocht aan Nicolaas Langstraat, tarwe aan Arie van Putten en vaten meekrap via koopman Jacobus van Rijkevorsel te Rotterdam. Pacht werd ontvangen van Jan Plasje, Leendert Wollebrands, Jan Hoogwerf, Johannes van der Blom, Pieter Sanders Jongejan, Kornelis Kroon, Simon de Pijper, Aren Arens van der Poel en Abraham Hofman. Pachtschulden heeft de boedel aan Jan Verduin, Jan Keiser, Pieter Reinhard van Doddendaal en Jan Vermaat.
Er zijn schulden op obligatie aan de erfgenamen van Gerard Slaats, Jan Verstolk, koopman te Rotterdam, en Pieter Isaaks de Graaf. Pieter Krijns Poel werkte als knecht, Teuntje van de Brand als dienstmaagd. Arbeidsloon is verschuldigd aan Jan Broek en Arie van Sevenhuisen. Willem Koster en Kornelis Koster leverden hout en smeer.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
11/12/1731
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter de Graeff Isaaksz
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Inventaris van de goederen door Willem van Doesburg en wijlen Rachel Kleiburg in gemeenschap bezeten. Sieraden etc. vier kettingen met een schaar, kussentje, naaldenkoker en koker met twee mesjes, een zilveren beugeltas, drie zilveren lepels met een munt waarop de stad Batavia, gespen, ringen, een dubbele bloedkoralen ketting met gouden kapittelstokje. Verder meubilair, een testamentje en een psalmboek en de volledig omschreven kleding. Er is een huurschuld aan Kornelis Arkenbout. Leendert Kleiburg loste wat zilverwerk uit de lommerd. Gerrit van der Velden leverde drank. Getuigen Jacob van der Velden en Hermanus Mandenmaker.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
01/12/1730
Aard van de akte:
inventaris
Naam notaris:
Pieter de Graeff Isaaksz
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties