Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
11  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Compareren Hendrik Jacob Schulte, schipper, Lubke Wolbert Poelman, stuurman, en Christiaan Harmse Koster, matroos, allen op het smakschip de Enigheid komend van Riga met bestemming Brugge. Met een lading lijnzaad, hennep en wede-as (grondstof voor blauwe verf) zijn zij op 6-6 uit Riga vertrokken. Vernomen hebbende dat de vijand (bedoeld moet hier zijn het Franse republikeinse leger) zich al in Brugge bevond zijn zij uitgeweken naar Holland. Zij hebben zich als bijlegger laten inklaren en de schipper heeft met diverse personen overlegd hoe in dezen te handelen. Tijdens dit wachten is het schip op 29-7 afgedreven op een plaat tussen Brielle en Zwartewaal. Vermoedelijk zijn zij met de ankerkabel in een wrak terecht gekomen, waarvan er ter plekke vele liggen. Met helpers uit Brielle heeft men nog geprobeerd het schip m.b.v. twee ankers van de plaat af te winden, echter zonder succes. Toen zij ook nog een lek ontdekten hebben zij de lading grotendeels door middel van lichters kunnen redden. Getuigen Gerrit Weiman en Willem Biggelmeier.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
162
Aktedatum:
31/07/1794
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Michael Simon van der Meer Poortermans
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Compareren Jacob Gorseman wonend onder Rockanje en Jacob Manintveld wonend onder Naters. Eerste deposant is met Jan Poldervaart gegaan naar Adrianus Johannes Hogendijk van Domselaar om te spreken over huur van de bouwwoning Kleiburg met bijbehorende landerijen. In eerste instantie was het antwoord nee, maar zij werden na een week terugverwacht. Beide deposanten zijn toen met Jan Poldervaart meegegaan. Mondeling werd overeengekomen dat hij m.o.v. mei de huur zou aangaan voor vijf jaar voor f 1000 per jaar. Na het bespreken van voorwaarden heeft verhuurder de kosten van het huurcontract voor zijn rekening genomen, omdat hij dit voor een kleinigheid bij de heer Kluit voor elkaar kon krijgen. Het aanbod nog acht dagen bedenktijd te krijgen werd door Poldervaart afgeslagen en met bezegelde de zaak met een handdruk. Men sprak af het allemaal nog een week stil te houden, omdat de boer die de stee nu huurt 'wat gekkelijk' is. Toen het drietal na acht dagen bij de verhuurder arriveerde om de huurcedule te ondertekenen werd hun de toegang geweigerd.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
146
Aktedatum:
26/01/1791
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Michael Simon van der Meer Poortermans
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Compareert Arentje Beier, gesepareerde huisvrouw van Leendert Vermaat, wonend te Brielle. In februari kwam zij te voet van Dirk van Bergen in de Tinte over het land naar de woning van Abraham Rietdijk, waar zij woont. Zij trof daar haar ex-man die allervriendelijkst vroeg of zij toch maar weer met wilde gaan samenwonen. Met allerlei beloften heeft hij haar zover gekregen dat zij ter plekke op het land 'vleselijke conversatie' hadden. Uit deze gemeenschap is op 12-11 een dochter geboren. Zij verklaart dat geen ander dan Leendert Vermaat de vader van dit kind kan zijn.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
139
Aktedatum:
22/11/1790
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Michael Simon van der Meer Poortermans
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Compareren Klaas van der Meer, schipper, Adam Smit, stuurman, en Dirk Jans, kok, allen op het galjasschip De Goede Verwachting, komend van Bergen in Noorwegen met bestemming Dordrecht. Bij het bereiken van de Maasmond hebben zij van verre een loodsboot gezien met de wimpel in top. Hoewel zij de gebruikelijke vlag hebben gehesen om om een loods te vragen zeilde de loodsboot landinwaarts. Zij zijn doorgevaren tot bij de vlakte, het zogenaamde Vloddervuur, met de toren van Brielle al in zicht. Zij hebben nog geprobeerd de steven te wenden, maar de roerpen brak en zij zijn verder de vlakte opgedreven en het schip is stukgeslagen. In een sloep zijn zij bij het zogenaamde Zeeburgshuisje even buiten de stad aan land gekomen. Zij verwijten de loodsen plichtsverzuim en behouden zich alle rechten voor. Getuigen Willem Ros en Jacob Langstraat.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
130
Aktedatum:
29/08/1790
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Michael Simon van der Meer Poortermans
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties