Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
45  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Adam de Beer, Jacob Minheer en Michiel Tempelaar als door Pieter Schoneman en diens huisvrouw Kornelia Hogendorp aangestelde executeurs-testamentair. Het woonhuis van overledene is verkocht aan Anna Kleiweg voor f 1126. Albertus Boelhouwer werd door naasting koper van een boomgaard, waarin de looierij was. Kornelis van der Born en Herman Baggerman te Hellevoetsluis losten hun obligatie af, evenals Leendert Vermaas te Brielle. Hendrik Zeldenrijk heeft de stad insolvent verlaten. Leer, schoenwerk en meubilair werd publiekelijk geveild en bracht in totaal f 3426 op. Van de lange lijst van vorderingen van klanten is nog maar weinig ontvangen. Sommigen ontkennen de schuld. Ook aan militaire eenheden werd schoenwerk geleverd. Aan Andries van der Sluis werden vier karren run geleverd. Het touwgereedschap werd door Hendrik Hoppenbrouwer overgenomen. Bij de begrafenis werd een betaling gedaan aan het schoenmakersgilde. Gerrit van den Honaard leverde de schroeven voor de doodskist. Er werd een rouwadvertentie geplaatst in de Rotterdamsche Courant. Verder betalingen aan (wegens) Kornelis Nieuwenhuisen (huiden), Kornelis van der Stuit te Delft (leertouwen), Johannes van der Minne (zout voor de looierij), Pieter Broekhals te Rotterdam (leer), Oveling, runmolenaar te Rotterdam, Jan Moerman (mandwerk), Willem Hendriks, kleermaker, Ulrich Lautz, koperslager, Pieter Duin, pruikenmaker, Aagje Tempelaar (loon als dienstmeid), Stijntje Arkenbout, huisvrouw van Jan Kahoen (naschrijven op de veiling), Jacob van Dijk, chirurgijn, Christiaan Bartijn, verver . Kleinzoon Kornelis Schoneman is op kostschool bij J. van Alfen in Beijerland. Saldo van de rekening is f 3827. De helft hiervan gaat naar genoemde kleinzoon. De wederhelft te verdelen onder de familie van Kornelia Hogendorp, te weten:
Maria den Hertog (gehuwd met Hendrik Brands), nagelaten dochter van zuster Neeltje Hogendorp
Maria van der Valk (gehuwd met Jacob van Hulst) en Geertrui van der Valk (gehuwd met Albertus
Vervolg akte:
Boelhouwer), dochters van zuster Dina Hogendorp
Hendrik van Velp, Maria Valk (gehuwd geweest met Willem van Fulpen) en Lodewina Valk (gehuwd met Johannes Vlasblom), nagelaten kinderen van zuster Maria Johanna Hogendorp. Op het erfdeel van Johannes Vlasblom nom.ux. wordt beslag gelegd op grond van zeker vonnis tbv Arie van Vliet. Getuige Frederik Breder.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
13/10/1796
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Gabriel van Oosten en Wiggert Wiggerts Mathol te Brielle als naast de inmiddels overleden Arie Jongejan aangestelde voogden in het testament van Jillis Kuiper en Sara van Boekhoven, beiden overleden.
Het woonhuis aan de zuidzijde van het Maarland te Brielle op nr. 737 is verkocht aan Leendert Beiers. Rente werd ontvangen op twee gemenelandsobligaties ter waarde van totaal f 2200. Meubilaire goederen werden geveild voor f 335. Kornelis Prooien kocht enige lijnen botwand, Arie Roos de helft in een oude boot. Manskleding gelegateerd aan zonen Jan Kuiper (dienend bij de Artillerie) en Kornelis Kuiper (timmermansknecht), vrouwenkleding aan de meerderjarige dochter Maartje Kuiper. Volgen kosten van begrafenis. Kornelis van der Woel trad op als begrafenisdienaar. Andries Terwiel, commissaris van de zakkendragers, verhuurde het rouwkleed.
Verdere betalingen aan (wegens): Kornelis Plooster (timmerwerk), Kornelis de Man (sjouwwerk bij boedelveiling). Volgt staat van de boedel. Volgt kaveling en kwitering van de voogden. De beide zoons zijn nog minderjarig. Getuigen Jan Willem Brox en Jan de Jong.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
01/08/1800
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Gabriel Leonard van Oosten, oud-burgemeester, en Bartholomeus Simmonse, wijnkoper, beiden te Brielle als administrateurs van de goederen van de kinderen van wijlen Elisabeth Plooi uit huwelijk met Martinus Simmonse te Nieuwpoort, met name Leentje Simmonse (huisvrouw van Arie Brouwer), Bartholomeus Simmonse, Jacobus Simmonse (wonend te Zegwaard), Pieter Simmonse (op 13-8-1804 minderjarig en intestatis overleden), Anna Simmonse (huisvrouw van Laurens Vuik te Dordrecht) en Arie Simmonse (nog minderjarig), deze kinderen toekomende uit de boedel van hun grootvader Jacobus Plooi, die op 7-9-1800 te Brielle overleed. De ouders hadden het vruchtgebruik, waaraan met het overlijden van de langstlevende, genoemde Elisabeth Plooi (overl. te Nieuwpoort op 8-9-1805) een eind is gekomen.
Tot de goederen behoort een hypotheekbrief van pro resto f 229 tlv de weduwe van Klaas Kare, oorspronkelijk tlv Hendrik Snisselaar en Johanna van Licent, echtelieden, en gevestigd op een huis aan de noordzijde van de Kaaistraat te Brielle op kohiernr. 908. Contanten werden weer belegd in gemenelandsobligaties. Er zijn gerechts- en arbitragekosten gemaakt in een conflict met Jan Plooi als mede-erfgenaam van diens vader. Tot de bedoelde goederen behoren de volgende obligaties:
f 700 dd 1667 tnv Daniel van Riele
f 500 dd 1707 tnv Kornelis Preuijt
f 400 dd 1705 aan toonder
f 400 dd 1706 aan toonder
f 300 dd 1790 aan toonder
alle geconvertreerd in Nationale Schuldbrieven.
f 340 dd 1741 tnv Anna Barbara Unsin
f 204 dd 1741 als voren
f 340 dd 1787 tnv Elisabeth Petronella van Assendelft
f 170 dd 1747 tnv Hendrik Leenderts Hoogstad
f 272 dd 1687 aan toonder
f 85 dd 1755 tnv Magdalena Elisabeth van Overschie
f 228 dd 1801 aan toonder
f 102 dd 1804 aan toonder
(NB de oorspronkelijke waarde van deze gemenelandsobligaties lag op ongeveer het drievoud van de hier genoemde prijzen)
Verder nog een aantal hypotheekbrieven:
f 400 dd 1792 tlv Isaak Elderkamp, gevestigd op huis en
Vervolg akte:
erf te Oostvoorne, nr. 18
f 500 dd 1794 tlv Krijn 't Mannetje, gevestigd op huis en erf in OOstvoorne, nr. 70
f 150 pro reste dd 1796 tlv Lammert Tuk en diens borg Jacob Huisman, gevestigd op huis idjk en erf te Rockanje
f 100 pro reste dd 1780, oorspronkelijk tlv Jacob van Toledo, nu tlv Hendrik Dijkman als in huwelijk hebbende Jannetje Jacobs van Toledo, gevestigd op huis en boomgaard in het Nieuwland aan de Rattendijk, nr. 46
f 200 pro reste dd 1781, oorspronkelijk tlv Jacob de Pijper, nu diens zoon Roeland de Pijper, gevestigd op huis en erf te Nieuw Helvoet op nr. 24 en 1 G 138 R land
f 450 pro reste dd 1792 tlv Abraham van den Muizenberg, gevestigd op diens huis en erf te Hellevoetsluis op nr. 105
f 300 pro reste dd 1776 tlv Jan Leenderts van Rij, nu diens zoon Leendert van Rij, gevestigd op huis en erf te Zuidland, nr. 104
f 414 pro reste dd 1778 tlv Rom van Dijk en Arendje Vermaat en Neeltje Vermaat, in de boedel gebracht voor nihil, maar mogelijk alsnog over te nemen door de schout van Rozenburg
Onderhandse obligaties:
f 93 dd 1791 tlv Jacobus Mure onder borgtocht van Arie van Galen
f 100 dd 1793 tlv Arie van Galen
f 200 en nog f 100 dd 1796 tlv Arie van Galen
f 200 dd 1798 tlv Kornelis Kramer te Heenvliet onder borgtocht van Leuntje van der Linden, weduwe van Willem de Valois, en Teunis van den Berg
Het deelbare bedrag is f 6046. Volgt kaveling, volgt kwitering van de rendanten
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
01/08/1806
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening door Gabriel Leonard van Oosten, Hendrik Bubberman en Jan Leenderts Betist als executeurs/voogden in de nalatenschap van Simon van Kleinenberg, overleden te Brielle op 10-10-1804. Onder de begrafeniskosten de aankoop van muts en kousen voor het lijk.
Volgt staat van de boedel met een verdeelbaar saldo van f 2864. Erfgenamen zijn de dochters Martijntje van Kleinenberg, huisvrouw van Hendrik Bubberman te Rotterdam, en Jannetje van Kleinenberg, huisvrouw van Jan Leenderts Betist, ieder voor de helft. Volgt kaveling.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
13/02/1805
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties