Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
17  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening door Teunis Jongejan, timmerman te Hellevoetsluis, als door Johannes van der Sluis, schepen van Nieuwenhoorn, geassumeerde voogd. Van der Sluis was bij testament van Jannetje van der Sluis, laatst weduwe van Pieter Bosman, aangesteld als voogd over haar kinderen uit eerder huwelijk met Adrianus Jongejan. Gedaan in handen van deze nu meerderjarige kinderen t.w. Jan Jongejan en Ieman Jongejan. In contanten was f 1168 aanwezig. Van Pieter Verduin werd f 16 ontvangen als 'afrekening van de oude watermolen'. De huisvrouw van Willem Salomons kocht goud en zilver op. Huis en schuur genaamd Hof van Holland werd voor f 1231 gekocht door de heer Bax. Deze kocht voor f 622 ook de meubilaire goederen. Als schout van Nieuwenhoorn betaalde hij hetgeen Pieter Bosman verdiend had met het 'oppassen en waarnemen van de riolen' aldaar. Willem de Graaf kocht de ceel van de resterende boedel op voor f 813. Hendrik van Prooien betaalde aflossing en rente op een lening van f 1200 verzekerd op zijn huis aan de oostzijde van de haven van Hellevoetsluis. Betalingen aan : Heiman van Dijk (stoffen), Arie van der Hoek (schoenen), Ariaantje van Sprang en Lijsbeth van Sprang (afleggen v.d. overledene), Jan van der Haak (kleding maken), Dirk Korstiaans (kleding), Andries Gerrits van der Hoef (smidsloon), mr. Thomas Jordens (medicijnen), Frederik Luimen (brood), meester Bos (luiden klok), Teunis Hollaar (gerst), Arent Hoekendijk (afleggen), Eeuwout Hofstede (doodkist en winkelwaren), Antonie Roelofs (vlees), een speelman die op de kermis kwam, Arie Natris (wagenvracht), Leendert Jans de Baan (eikenhout), Leendert de Wit (taxeren goud en zilver), Kornelis Krijger, (wijn), Kornelis van Oostende (diverse imposten), Kornelis de Braam (idem), Pieter Boomsma (wijn en jenever), de weduwe van Hendrik de Goede (knopen en bombazijn), Dirk van Dalen (laken), Kornelis Willems Kwak (grutten), Abraham Verolme (kost- en leergeld), Antonie van Deutekom (idem), Jacobus Moree (kleding maken), Willem Jongeja
Vervolg akte:
n (laken), Dirk Leeflang (kleding maken), Hugo Everington (schoenen), Hendrik Kenteling (boeken), dr. Willem Vink in Rotterdam (kost- en leergeld voor Jan Jongejan), Dirk Keiting (een slotje met negen diamanten voor Jan), Katharina van Aken (naailoon).
Voor Jan Jongejan werd de chirurgijnswinkel te Geervliet gekocht voor f 1050. Voor Ieman Jongejan werd timmermansgereedschap gekocht. De pupillen dechargeren rendant van zijn administratie.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
16/02/1734
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Pieter Steenwijk
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Teunis Jongejan te Hellevoetsluis als door Jan Jans Raffel (Rafel) geassumeerde voogd over Barbara Arens van der Lugt inzake haar erfdeel gekomen van haar grootmoeder Lijsbeth Kornelis van Dijk, weduwe van Pieter van der Lugt. Gedaan in handen van de nu meerderjarige pupil in bijzijn van haar behuwde vader (hier is bedoeld stiefvader) Frederik Lumen (Luimen). Er is rente ontvangen op een obligatie van f 650 tlv Jacob Verwei als in huwelijk hebbende Klaasje van der Lugt. Dezelfde betaalde ook pacht over land in de Honaart, door de voogd aangekocht uit het batig saldo van voorgaande rekening. Er blijft nog een saldo van f 87.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
29/01/1734
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Pieter Steenwijk
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening door Simon Lening, schout en dijkgraaf van Hellevoetsluis als voogd over de minderjarige kinderen van wijlen zijn ouders Pieter Lening en Emmerentia Israels (Isarels). Gedaan ten overstaan van Hermanus Goudswaard als in huwelijk hebbende Adriana Lening, Maartje Lening, meerderjarige dochter, en Goudswaard vnd nog als voogd over Eva Kind. Zij is een dochter van wijlen Anna Lening uit huwelijk met Jan Kind.De ouders testeerden op 1-11-1718 tov notaris Nicolaas Hoogvliet.
Bij het overlijden van de vrouw was f 556 contant aanwezig. Er zijn hypothecaire vorderingen op Kornelis Dekker te Hellevoetsluis (f 800), Hendrik van Santen te Hellevoetsluis (f 900). Een huis aan de oostzijde van de brug gaat naar de rendant, die daarvoor f 3000 zal inbrengen. Aan de dochter en de kleindochter komen twee huisjes aan de Oostzanddijk, waarvoor ieder f 400 zal inbrengen. Een huisje ernaast gaat om niet naar Maartje Lening vanwege haar trouwe diensten aan de moeder gedurende acht jaar. Elk der erfgenamen neemt zilverwerk uit de boedel over. De rest van het huisraad is voor f 663 verkocht. Er is huishuur ontvangen van Jan Brand, Huig van der Bies, Kornelis Jacobs, de erfgenamen van Hendrik Kovel.
Betalingen aan Maria van der Bies en Hendrikje Kovel (afleggen), Jan Dirks (doodkist), Maria Hodenpijl en Pleuntje Hodenpijl (schroeven en zwart lint), twaalf dragers, de weduwe van Hermanus Jongejan (huur rouwmantels), Nicolaas van Hasselt (doodbidder), Maarten Schelfergem (vlees), Pieter Straatman (bier), de weduwe van Jan Godaar (rouwgoed), Eva Klok (naailoon), Alida van Eck (idem), Paulus Boel (rouwmuilen).
Testamentair mede-erfgename is de dochter Katharina Lening uit eerder huwelijk van Pieter Straatman met Baldina de Jager. Er is een batig saldo van f 6204. Getuigen zijn Jan Dirks van der Laan en Kornelis Jacobs den Braber.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
09/05/1728
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Pieter Steenwijk
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Cent Kornelis Blenkvliet als administrerend en Michiel van Herwaarden als toeziend voogd over de minderjarig nagelaten kinderen van Kasper van Alsem en Magdaleentje Blenkvliet, met name Geertrui van Alsem, Maartje van Alsem, Jacob van Alsem en Jannetje van Alsem, van wie de twee eerstgenoemden nu meerderjarig zijn. Zoon Jacob Kaspers van Alsem heeft tot zijn overlijden gevaren in dienst van de OIC ter kamer Delft. De rekening betreft het erfdeel van de kinderen uit de nalatenschap van Maartje Cente, laatst weduwe van Jan Pieters de Ruiter, overleden te Hellevoetsluis, en met name hetgeen door deze was nagelaten aan de kinderen van haar zoon Cent en dochter Magdaleentje voornoemd. Van de erfenis gaat de legitieme portie af bestemd voor de kinderen van Dirk Kornelis Blenkvliet. Verdere uitgaven aan (wegens): de weduwe van Pieter van Eelde (bier, brood en geraspt witbrood ter begrafenis gebruikt), Teunis Jongejan (doodkist), Kasper Levein (graf maken), Maarten van Schelfergem (vlees), Johanna Steenwijk (wijn), de weduwe van Gerrit Haksteen (schoolgeld), Jan Deur (pijpen), Steven de Bois (wijn), Jan Keiser (linnen), Dina van der Hoeven (linnen), Jaapje Molenaar (linnen en wol), Helena van Aalst (koffie en suiker), Jan de Rooi (schoenen maken en lappen), Jacob Bane (wijn), Govert de Gelder (kostgeld voor Jannetje), Arie Hoekwater (idem), Dirk van Diest (idem), Abraham Kluit (kousen en sajet), Jacobus van Herwaarden (medicamenten), Jaapje Takkebos (linnen en wol), Jannetje van Rijswijk (naailoon), Nicolaas van Hasselt (schoolgeld), Lena Laagje (naailoon), Grietje Laai (wassen etc. van mutsen). Er is een positief saldo van f 970.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
23/05/1739
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Pieter Steenwijk
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties