Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
32  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Abraham Steiaart over de goederen Leentje Leenderts Jongejan aanbestorven van haar vader Leendert Wisse Jongejan, in handen van betrokkene zelf en haar man Jan Jacobs Bosbas en haar eerdere voogden.
Jan Goudswaard, in 1694 dijkgraaf van St. Annapolder, had de administratie van de boedel van Leendert Jans Mosterdijk en Leentje Jans Zeedijk, welke laatste moeder was van Leentje Leenderts Jongejan.
Dingenom Ariens leverde strikken, Andries Schrijver, Reinier van Nieuwerkerken en Maria van Nieuwerkerken elk een keurslijf, Willem Lakenkoper een mof. Leentje woonde bij Isaak van Woensel en bij Dammis Roelands Hoogwoerd. Zij kreeg naailes van Ariaantje Willems en van Kornelis Korenaar. Anna de Graaf leverde stoffen, Adriaan van Holstein en Wouter van den Berg schoenen, Klasina de Ridder strikken en Geertje Langstraat een bed met toebehoren. Van Aagje Wanders, huisvrouw van Herman Kerkhof, werd een kastje gekocht. Adriana van Beieren leverde neteldoek en katoen, Jannetje Ariens Stuit sajet.
Bij haar huwelijk kreeg Leentje een boek met zilverbeslag, een paar gouden hoofdstiftjes, twee parelspelden, een zwarte zijden kap, drie neteldoekse neusdoeken en vier witte kroplappen.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
15/02/1703
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Paulus van Brakel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van wijlen Marinus Kornelis Breeman, laatst weduwnaar van Arentje Kommers Zeedijk, overgebracht door diens executeurs testamentair Gijsbert de Grijse en Marinus Verwei in handen van Aren Willems Braber, Kommer Willems Braber, Leendert Willems Braber en Kornelis Willems Braber en nog Kornelis Kommers Zeedijk als voogd over Johannes Willems Braber, allen kinderen van wijlen Arentje Kommers Zeedijk.
Er zijn obligaties ten laste van Francois Kornelis van der Hoek, Hendrik Hendriks Neuse, de provincie Zeeland, Tobias Stoffels de Wees, Jan Dirks van Oosteinde alias jonge Dirk, Jacob Hendriks Kuiper en het gerecht van Ooltgensplaat.
Graan is verkocht via de makelaars Floris Dorreman, Wouter Moor en Jan van der Kemp, meekrap via de makelaar Kornelis Rees. Gillis van Streken en Abraham Lambrechts kochten glui (dekriet of -stro) , Maarten van Prooien rogge. Adriaan van der Weel schaarde vee in. Teunis Noorloos en Pieter Jans de Jonge betaalden gorshuur. Jacob Bliek wordt vermeld als landmeter.
Op de koopdag van Barend Engels Mosselman werden bomen gekocht. De huisvrouw van Willem Beitel huurde de keuken van de stee van Kromdijk. Kornelis Guldemond, Kornelis van der Werf en Kornelis Hokke kochten vlas te velde. Pieter Dirks van Santen kocht glui, waarvoor betaald werd door Jacob Adriaans Tollenaar.
Kleine hoeveelheden tarwe en rogge werden verkocht aan Andries Servaas, Adriaan Oosterling, Maarten Worst, Jacob Lichtendag, Frans van der Hoek, Willem Kashoek, Tobias de Wees, Arie Schaap, Kornelis Pannekoek, Jan Hoge, Leendert van Waart, Steven van Ongera en de weduwe van Jacob Adams Lichtendag.
De huisvrouw van Seger van Toorn betaalde een schuld af wegens aankoop van land. Gerrit Jans van Gelderen maakte de doodkist, Kornelis Arens Vree leverde de schroeven. Jan du Sart bediende ter begrafenis, verzorgde het luiden, het doodkleed etc. Kornelis Maartens Bal leverde schapen voor het rouwmaal, Lijsbeth Arens Smout eenden. Grietje Karels en Grietje Joris bedienden bij
Vervolg akte:
deze maaltijd. Theodorus Kruislander en Willem Jobs leverden 'rouwgoed'.
Maarten van Prooien, Andries Servaas, Jan Weier, Aren de Wilde, Willem Beitel, Adriaan Oosterling, Gerrit van Kempen, Pieter Hollander en Adriaan Servaas ontvingen dorsloon. Voor landarbeid werden betalingen gedaan aan Leendert van Waart, Maarten Worst, Dirk Kleidijk, Jan van Schouwen, Kornelis van Schouwen, Wouter Klaas Verduin, Jan Rommelse, Pieter van Flippeland, de zoon van Klaasje Kramer, Simon de Braber, Johannes Lambrechts en Hendrik van Leeuwen. Er zijn ook betalingen genoteerd onder het hoofd 'diverse arbeiders' of 'de gemene arbeiders'.
Als impostpachters vermeld: Adriaan Vierniet (zout-, zeep-, heren- en redemptiegeld) , Gerrit van der Lat (hoorngeld, paardengeld, koehouderszoutgeld, bier), Kornelis van Loenen (bier, wijn, bestiaal, fruit, brandhout, boter), Jan Groenendijk (hoorngeld, paardengeld), Gosewinus Palm (slachtgeld), Klaas Jans Nijpjes (bier), Kornelia van Loenen (gemaal), Willem Davids Verolme (bier, zaden), Adriaan de Jong (bier). Katharina van Erling, huisvrouw van Willem de Grijse, Jan Leenderts Brootshoofd en Wouter Boon inden het dijkschot.
Witte Dingemans van Sint Annaland ontving vrachtloon, Jacob Jacobs van Gene kleermakersloon. Abraham Verschuren leverde spijkers en koffie, Joris Verschuren want. Ariaantje van der Swijt leverde klaverzaad. Betaling voor zilverbeslag werd gedaan aan de weduwe van Jacobus van den Bommenaar. Huibrecht Honig leverde ploegstrengen, Leendert van der Leden boekweitmeel, Dirk de Vet stroop en Maartje van der Mariks grutten. Hijske Talijs en Abraham Jans Buit leverden turf. Gijsbrecht van Driel leverde kalk en stenen, Abraham Sam hout. Willem Smeerdijk leverde stoffen. Engel Mosselman slachtte vee. Neeltje Breeman, zuster van rendant, leverde winkelwaren.
Ariaantje Pieters, Geertje Dingemans van Tricht, Ariaantje Jans Moerkerken en Kornelia Groeneweg werkten als dienstmaagd. Jan Willems Weier was bedrijf (meesterknecht) . Als k necht werkten Jacob Adriaans Tollenaar, Willem Hendriks van der Linden, Gerrit Dingemans van Tricht en Dirk van Prooien. Jobje Leenderts, huisvrouw van Mattheus Bax, hield Kornelia Kornelis in de kost. Bij de huisvrouw van Jan Dommelse was deze enkele dagen in huis om te 'cureren'.
Gerrit van der Lat is wagenmaker, Jacob van Ruit gareelmaker, Jacob Pieters Noorddijk smid. Timmerloon werd betaald aan Markus Vel en Martinus Vel. Paulus van Abele nam het graven van een watering aan.
Jan Groenendijk is rentmeester van de heer van Middelharnis. Paulus Breesnee is armmeester van Middelharnis; later is dit Abraham Noordhoek.
Er werd pacht betaald aan Aren Kievit en Marinus Marinus Kapitein. Katharina Jans, weduwe van Pieter Stoop, ontving rente op een schuldbrief. Getuige Willem de Lange.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
21/06/1702
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Paulus van Brakel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Pieter de Kin als testamentair voogd over Jacob Pieters Spanjaard gezegd Pauw, nagelaten zoon van Pieternelle de Kin, laatst huisvrouw van Philip Bastiaans Brederland, mede over de goederen die aan zijn pupil zijn nagelaten door diens halfbroer Pieter Philips Brederland, gedaan in handen van Marinus Verwei als mede-voogd.
Kornelis Isaaks Kruiswerker betaalde rente op een schuld verzekerd op 6 G 66 R onder Middelharnis aan de Langeweg op nrs. 94 en 95. David Thijs van der Vlucht te Middelharnis betaalt rente op een hypotheek gevestigd op zijn huis genaamd Het Groote Huijs aldaar en op een boomgaard.
Betaling wegens leveranties aan: Pieter Braam (serge en andere stoffen), Kornelis Orgelist (onderbroeken en kousen), Geertrui Ekelenburg (een hoed) en Willem Jobs (stoffen). Pieter Flore is schoenmaker, evenals Gillis Batenburg, Jan Pieters Schepers en Jan Arens van Dijk. Erasmus Jongeling is kleermaker, evenals Johannes Elisase Witvliet. Jan de Wit is zilversmid. Verteringen werden gedaan ten huize van Dorotee Harkens, huisvrouw van Pieter Jeroens Koppijn (Kophein).
De pupil ging op school bij Marinus van der Daf. Later ging hij in de leer bij bakker Jan van der Stam in Rotterdam. Kornelis de Moei bracht hem weer naar Middelharnis toen hij ziek was.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
11/10/1703
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Paulus van Brakel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Leendert Kornelis Visser, weduwnaar van Annetje Korse te Hellevoetsluis, in handen van de kinderen en de voogd over het kleinkind van wijlen zijn vrouw uit eerder huwelijk. Huis en bierstal en ook de poonschuit vallen volgens testament toe aan rendant. Het huis de Trouwe Harder aan de westzijde van de haven van Hellevoetsluis werd gehuurd door Engel Smit en is inmiddels verkocht aan Pieter van Beek. Het huis aan de Hoofdwacht is verkocht aan Jan Gouda. Op een schuldbrief tlv Jan Ariens Almonde is niets ontvangen, evenmin als op die tlv Dirk Jonker en op de zoon Willem Jacobs Garnaat. Bakkersgereedschap, sieraden, huisraad en linnengoed werden getaxeerd op f 1300. De voorraad stoffen is grotendeels door de leveranciers teruggenomen. Winkelwaren werden overgenomen door Maartje Kornelis.
Doodschulden: uitgaven aan Antonie Taal, doctor medicinae, Willem Boom, chirurgijn, en Kornelis van der Veer, apotheker te Brielle (betaling aan diens vrouw Johanna Courtenius) . Job Oprel zorgde voor luiden, uitdeling van de rouwmantels etc. Konstant Brand leverde brandewijn en Willemtje Paulus rouwgoed. Johannes Timmers ontving kleermakersloon.
Gerrit Hendriks Brakel leverde hout, Elisabeth de Vet koffiebonen. Paulus Hoppel was knecht in de bakkerij, Ewout Oprel schippersknecht.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
18/08/1703
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Paulus van Brakel
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties