Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
32  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Jacob Erkelens als naast Deumis Arens Ruiger gestelde executeur van het testament van Jannetje Ruiger, weduwe van Roeland van der Hoogwoerd, in leven binnenmoeder van het weeshuis te Brielle en aldaar op 16-4-1747 overleden. Rekening gedaan in handen van de erfgenamen:
- Abraham Verolme en Isaak van der Meer als voogden over Arie Ruiger en Marijtje Ruiger, nagelaten kinderen van Deumis Arens Ruiger
- Arie Jans Legeweg, nagelaten zoon van Jan Legeweg en Rijkje Ruiger
- Cornelis van Eik als in huwelijk hebbend Adriana van Trierum, Isaak van Trierum, Arie van Trierum en Johannes van Trierum, nagelaten kinderen van Cornelis van Trierum en Marijtje Ruiger
- Jurrien Verhoef, Johannes Verhoef, Arie Verhoef, Trijntje Verhoef, Jacob Verhoef (minderjarig) , Arentje Verhoef, huisvrouw van Willem Mol, en Jannetje Verhoef (minderjarig) , nagelaten kinderen van Hendrik Verhoef en Lena Ruiger.
Huis en schuur te Oudenhoorn op kohier nr. 68 en 72 R boomgaard aldaar in het Meentje nr. 1, werd verhuurd aan Wouter van Werkendam en op 3-6-1747 openbaar geveild. De koper Gerrit Dekker bleek eerst niet in staat de koop te presteren, maar heeft tenslotte toch een hypotheek gegeven ter grootte van de veilingprijs ( f 481), mede verzekerd op huis nr. 63 en met als borgen Aagje Korse, weduwe van Kornelis Leenderts Dekker en Leendert Dekker. Kleding en huisraad zijn geveild. Tussen de contanten twee zilveren potstukken. Een schuld van f 370 werd door Magdalena Schrijvers afbetaald. Boekhouder van het weeshuis is George Markus Warry. Naast haar tractement betaalde hij voor haar diensten als naaivrouw. Op de begrafenis kwamen het Oranje, het Witte en Blauwe vendel. Rouwmantels werden gehuurd bij Jacob Voormeer. Bakker Jan Kooiman leverde brood ter begrafenis, Jannetje Schippers melk, Magdaleentje Schrijvers, weduwe van Arie Spaan, rijst, suiker en kaneel, Cornelis Krijger wijn, Jannetje Plooi koffie en thee. Enkele weesmeisjes en de sleper brachten goederen van het weeshuis n
Vervolg akte:
aar de Botermarkt. Jacobus van Soest demonteerde resp. monteerde enkele kasten. Volgt kaveling en kwitering van de voogden. Getuige Jacob van der Lucht.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
26/12/1747
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Aren Leenderts Drogendijk als in huwelijk hebbend Kaatje Kornelis Kwak, eerder weduwe van Schilleman Hoogvliet, die samen met de thans krankzinnige Arie Jans van Putten volgens testament van Jasper Arens Kwak (4-7-1729 notaris Pieter Bax) voogd was over Jasper Arens Kwak, zoon uit Aren Jaspers' huwelijk met Neeltje Willems Kwak. Er was een (hier verkort opgenomen) akkoord dd 17-9-1730 (gerecht van Oostvoorne) tussen de voogden en Krijn Leenderts Manintveld als in huwelijk hebbende Lijsbeth Aarts Arkenbout, eerder weduwe van voornoemde Jasper Arens Kwak. Gedaan in handen van de gesurrogeerde mede-voogd Heiman Blok. De kleding is publiekelijk verkocht. Onder de uitgaven staan betalingen aan: Magdelena de Wit (winkelierster), Sara Sonnevijl (idem), Kornelis van Selderen (idem), Klasina de Ridder (naaister), mr. Voorbeitel (schoolmeester, voor kost- en schoolgeld), Pieter Lansert (schoenmaker), Leendert de Wit (zilversmid), Lambert van Marium (marion) (schoenmaker), Elisabeth van Heinsbergen (winkelierster), Maartje Dirks (naaister), Jacob Verhel (boekverkoper), Kornelis Dammis (schoolmeester), Jacobus van der Bijl (schoenmaker), Pieter Harres (hoedenverkoper), Leendert van Lien (kleermaker), Abraham Antonie de Haas (apotheker). Getuige Bartholomeus Vertilet.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
29/06/1739
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Gerrit Thijs Waterman als naast de inmiddels overleden Pieter van Putten gestelde testamentaire voogd de minderjarig nagelaten Jacob Hofman, zoon van Gerrit Hofman, die op 22-1-1751 overleed. Er is een huis met erf aan de zuidzijde van het Maarland op nr. 608, belend o. Jacob Sjoukes, w. Jacob Abrahams Vermaas. Dit is verhuurd aan Leendert de Neef, het achterhuis aan Jan Blankert. In 1752 is het huis voor f 700 verkocht aan Trijntje van der Valk, laatst weduwe van IJsbrand Vlielander. Een 32e part in een hoekerschip genaamd De Jonge Erfstadhouder, waarvan Abraham van Bokkelen boekhouder is bracht in twee jaar f 100 op.Meubilair en bakkersgereedschap zijn bij veiling verkocht. F 200 is uitgeleend aan Jacob Delia te Geervliet, met Soetje Delia, huisvrouw van Arie van der Meulen, en Gelein Schreur als borgen. Op de begrafenis deden het bakkersgilde en het schippersgilde dienst. Dokter Adrianus de Mirel brengt 17 visites in rekening. Ook dr. Vink in Rotterdam werd geconsulteerd. Apothekers Gerard Knol, Jacobus van der Bijl en Johannes van Dam leverden medicamenten. Aan het huis werkten Leendert Kapitein en David Westenhout (timmerlieden), Jan Verwei, Jacob Voormeer en Jan de Mol (metselaars), Jan ter Steeg (smid), Jan van Waardenberg (loodgieter), Gerrit Mijnheer (blikslager) en Jan van Beugen (glazenmaker). Maria Eising, weduwe van Johannes Vestenburg is vendumeesteres. De chirurgijn Ieman Jacquet brengt scheerloon in rekening. Jacobus Weiman is stadsweger. Verdere betalingen aan Gerrit van der Berg (winkelier te Rotterdam), Arie van der Waal (vleeshouwer), Jan van der Velde en Jacob Schilders (schoenmakers), Jacob Hokke (kleermaker) en Jacob Verhel (drukker). De pupil ging school bij meester Abraham de Jong Getuigen Kornelis Batenburg en Jacob van der Valk.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
31/03/1754
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Rekening van Paulus Erkelens als door wijlen zijn vader op 24-7-1741 geassumeerde voogd over de minderjarige kinderen van Kornelis van der Waal als erfgenamen van Sijtje van Leeuwen, weduwe van Leendert Konijnenberg, gewoond hebbend en op 16-7-1741 overleden te Brielle. Gedaan in handen van Trijntje Kornelis van der Waal, thans meerderjarige huisvrouw van Jan Pellegrom, en van zichzelf als voogd van de nog minderjarigen. Er is rente ontvangen over een gemenelands obligatie van f 800 dd 1713 tnv Dr. Antonie Hoijer. Deze obligatie is op 1-12-1753 verkocht aan Pieter Segers van Hensbergen. De vader van de kinderen, wonend te Maassluis, heeft in 1746 van het gerecht te Brielle toestemming verkregen uit de verdere jaarlijkse rente bijdragen te verkrijgen tot het onderhoud van zijn drie kinderen.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
26/01/1754
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties