Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
20  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Dirkje Groenendijk, weduwe van Leendert Kwak, overleden in de Kwak, draagt de notaris van de notaris Laurens van Oosten te Brielle binnen 24 uur een gezegelde copie te eisen van een huurcontract van een stuk van 5 G 243 R land genaamd de Dikkop, gelegen in de Kwak in Ieman Haddeshoek op nr. 11, door wijlen haar man kort voor zijn overlijden nog voor zeven jaar ingehuurd. De weduwe wil de huur persoonlijk presteren. Van Oosten is bereid de gevraagde copie te geven, maar stelt dat de weduwe eerder op haar verzoek van de huur ontslagen werd. Getuige Adrianus Hubertus Honig.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
07/07/1758
Aard van de akte:
insinuatie
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
In opdracht van Christiaan Jacob Dankert als procuratie hebbend van Theodoor Martin Liebenrot heeft de notaris aan Jurriaan Kornelis, schipper van een hoekerschip komende van Napels, nu in de haven van Brielle, aangezegd, dat hij of meteen naar Amsterdam moet komen, of eerst zijn mast laten repareren en dan naar Amsterdam komen, maar in geen geval de lading mag overbrengen op kleinere boten. De schipper verwijst naar zijn baas, de heer Meinders te Rotterdam. Getuigen Pieter Dresselaar en Kornelis Meeldijk.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
17/06/1752
Aard van de akte:
insinuatie
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Nicolaas Honig te Brielle is voogd over de minderjarig nagelaten kinderen van Paulus Delia uit huwelijk met Dirkje Preuijt, welke laatste laatst huisvrouw was van Pieter Lelizee. Zij zijn voor de helft van 1/6 part eigenaars van de meestoof op het Slagveld te Brielle; de wederhelft komt toe aan Pieter Lelizee. De overige eigenaars zijn Barend van der Salm (3/12), de erfgenamen van Jan Kapitein (1/12), Cent Preuijt (1/6), Kornelis Preuijt (1/6), Dirk Preuijt (1/12) en Job Smeerdijk (1/12). Zij verbieden insinuant voor rekening van zijn pupillen mee te reden in de stoof, een verbod waartegen deze, ook voor zijn medevoogd Abraham van Helsdingen, door de notaris officieel protest laat aantekenen. Geïnsinueerden zijn bijeen in de herberg van de Prins, waar Jan van der Kreek hospes is. Voor de erfgenamen van Jan Kapitein is daar Teunis Kapitein aanwezig. Getuige Hendrik Vrij.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
23/05/1753
Aard van de akte:
insinuatie
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Nicolaas Honig als schout van Rugge en Klein Oosterland heeft vernomen dat de schout van Nieuwenhoorn aan de predikant aldaar Gerardus Koning zou hebben opgedragen de huwelijksgeboden van inwoners van Rugge, waar men geen eigen kerk heeft, in de kerk van Nieuwenhoorn te lezen, en ze daarna te trouwen mits er een biljet van aangifte voor de gaarder van Nieuwenhoorn was vertoond en anders niet. Een en ander is in strijd met oud gebruik en met de voorschriften aangaande het middel op het trouwen. Rugge en Klein Oosterland hebben zelf een gekwalificeerde inzake bedoeld middel. Merkwaardig is bovendien dat een dergelijke regeling niet is getroffen voor de Nieuwe Goote, Naters en Pancrasgors, St. Annapolder, de Kwak en de Struiten, hoewel men ook daar geen kerk heeft. Honig laat deze predikant door de notaris aanzeggen dat hij biljetten afgegeven in Rugge en Klein Oosterland van waarde moet houden.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
15/05/1752
Aard van de akte:
insinuatie
Naam notaris:
Gerrit Vlieland
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties