Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
14  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Franstalige akte. Mr. Willem Hoijer, baljuw, en mr. Peter Hendrik Hoogh, raad, beiden te Brielle, verklaren dat zij goed gekend hebben Jean Charles van Alderwereld, in leven raad en burgemeester van Delft en aldaar overleden op 20-6-1790. Na zijn overlijden is geen inventaris opgemaakt. Hij laat drie zoons na: Willem Pieter van Alderwereld, Rugier van Alderwereld en Gaspar van Alderwereld.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
30/07/1803
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Compareren Wouter Bladergroen, president, Jan Mathol, vicepresident, Jacob Minheer, Kornelis van der Linden en Kornelis van Steenbergen, leden, en Hendrik Michael van Lith, secretaris van de Municipaliteit van Brielle. Zij verklaren dat op 26-2 zich bij eerste deposant hebben vervoegd Kornelis Korpel, Johannes Penning, Jacobus Schot, Kornelis Jans Beiers en Daniel Muller, allen wonend te Brielle, afgevaardigden van de Burgersociëteit Voor een- en ondeelbaarheid, gehouden in de Doelen. Men verzoekt om een gecombineerde vergadering met Baljuw en municipaliteit, waarbij zij van plan zijn een voorstel te doen. Deposant eiste dan wel inzage vooraf van dit voorstel, maar op het eind van de ochtend van 27-2 was nog niets ontvangen. Daniel Muller beweerde dat men het stuk pas ter vergadering had willen laten lezen en dat men bovendien dacht dat de vergadering niet zou doorgaan. Toen men hoorde dat dit wel het geval was heeft men het stuk voorgelezen. Het bleek te gaan om een verbod op een gelijknamige sociëteit die ten huize van Gideon Radix vergaderde. Op de gezamenlijke vergadering voegde zich nog Jan Arent Roelof bij de groep. De ook aanwezige Abraham Adriaan Huigens eiste met stemverheffing dat over het voorstel in het openbaar zou worden gediscussieerd. Toen de meerderheid van de municipaliteit zich hiertegen had uitgesproken schaarde de baljuw Rochus Sandifort zich aan de zijde van de verzoekers en zei: 'Ze zullen hier blijven, voor de donder, ze zijn al lang genoeg gekuld'. Ook verweet hij de president dat e.e.a. hem wel zou zijn ingefluisterd door de secretaris. Hierop heeft de president de vergadering met hamerslag beëindigd. Er ontstond daarna min of meer een handgemeen om het bezit van de geschreven petitie, waarin zich met woorden als 'jou donder, jou bliksem' ook de baljuw mengde. Om erger te voorkomen heeft men het stuk tenslotte maar afgegeven. Bij het verlaten van het gebouw werd de secretaris nog door Jan Arend Roelofs toegeschreeuwd:
Vervolg akte:
'Jou donder, jou zullen we nog wel bij de kloten krijgen '.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
28/02/1798
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Compareren Johannes Visser, stuurman, Leendert van der Munnik, Klaas van der Munnik, Adrianus Visser en Hendrik van Hulst, matrozen, allen op de bezaanvissersschuit De Drie Gebroeders met thuishaven IJsselmonde. Zij verklaren dat zij op 29-4 bij nadering van de kust hun vlag hebben gehesen ter herkenning door wachtschepen en kustbatterijen. Het was de vlag die zij daarvoor al jaren hebben gebruikt. Zij ondervonden bij hun passage geen enkele hinder, maar in de haven van Brielle gekomen kwam iemand die zich stadhouder noemde hun zeggen dat het een oranje vlaggetje was en dus gestreken moest worden. Eerste comparant heeft dit onmiddellijk gedaan en is de stadhouder op diens bevel gevolgd. In diens huis is hij door de man uitgevloekt en het vlaggetje is hem ontnomen. Later werd hem op het Hoofd door een dienaar van justitie gemeld dat zijn schuit aan de ketting was gelegd , waartoe deze onder de brug door naar de binnenhaven is gesleept, en dat hij voor de baljuw moest verschijnen. Hoewel hij vrijwillig meeliep gelastte de stadhouder op het Maarland ter hoogte van de kraan dat de dienaar Arie van Marion hem touwen om de armen zou binden; deze zei toen dat hem dat niet nodig leek. De baljuw heeft hem toen ondervraagd en hem naar de gevangenis laten brengen waar men hem in 'een gat' heeft opgesloten. De volgende dag beschuldigde de baljuw hem ervan dat hij hem, de baljuw in zijn eigen huis had geslagen en dat hij geprobeerd had met twee mooie tarbotten de baljuw om te kopen. Hij heeft beide aantijgingen ontkend. Nadat hij de dag erop door schepenen werd vrijgesproken heeft deposant geassisteerd door een procureur een officiële klacht ingediend tegen de baljuw inzake wederrechtelijke vrijheidsberoving en belediging. Het schip ligt nog altijd aan de ketting.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
04/05/1797
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Compareren Johannes Kortenbout, schipper, Pieter Vink, stuurman, Kornelis Visser, kok, en Kornelis Heemskerk, Adrianus Visser, Bouwen Meuldijk, Isaak Meuldijk en Jacob Visser, matrozen, allen op de vishoeker De Morgenstar, liggend op de rede voor Brielle. Zij leggen een verklaring af ten verzoeke van L. Coulleboeuf, commies van toezicht, B. den Haan, collecteur van de recherche, en M. van Boven, bevelhebber van het recherchevaartuig de Castor. Op 15-11 kwam bij deposanten aan boord de luitenant Thijssen van de Koninklijke Marine, commandant van kanonneerboot nr. 180. Deze heeft de lading gevisiteerd en heeft geen contrabande aangetroffen. Nadien kwamen requiranten aan boord en hebben schip en de lading koloniale waren als komende van Engeland geconfisqueerd. 's Avonds kwam bedoelde luitenant weer aan boord met de commandant van de rede, Waardenburg, en heeft ieder der opvarenden apart ondervraagd.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
44
Aktedatum:
19/11/1808
Aard van de akte:
depositie
Naam notaris:
Johannes Brouwer
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties