Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
Filter: attestatiex
beacon
603  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Hendrik Jans van Kalker (Calcker), Willem Dirks, Warnaar Arends, Gerrit Teunis, Willem Willems, Kornelis Bouwens, Hendrik Aarnouts, Klaas Jans, Jan Andries en Herman Hendriks, allen soldaten onder de compagnie van commandeur Treslong laatst gevaren hebbende op het schip van kapitein Willeboort Leenderts verklaren dat zij met elkaar enige dagen aan boord van het schip in alle rust hebben geleefd en aangezien zij geen bezet brood hadden hebben zij in de erwtenbak enige brokken gebroken, hetwelk ons enige dagen is toegestaan en daarna door de kapitein verboden en door enigen van ons nagelaten en door sommigen gedaan, aangezien het ons op andere schepen nooit was verboden. De kapitein aan wie dit was bericht is op de overloop gekomen en heeft met een furie de bakken met kost over het schip gesmeten, waarna door een van ons is geantwoord "wel capiteyn smyt gy de beste cost om verre, waer by sullen wy ons lyf houden, want des caes is heel slap en den haringh nyet veel bysonder, twelck den capiteyn was bekennende, ende wenschte soo veel daer van nyet genomen hebben, en onse backen syn veel cleynder als de bootsgesellen backen, waarop onder andere redenen den capiteyn seyde sij zijn groot genoech voor twerck dat gy doet en Gy seyt een deel schelmen en muytmaeckers, waerop wij luydsen zeyden Geen schelmen te zijn, want bij aldien mijn Heer wiste schelmen onder sijn compagnie hadde, soude redenen hebben omme dien te straffen en dat wy noyt van myn heer zoo werden bejegent, waer op de Capiteyn seyde ick heb den bruy van u heer, ick scheyt eens in u heer, hy mach mijn gat eens kussen ende ick sal u lyeden bewysen dat gy schelmen zijt" en heeft buiten medeweten van onze commandeur en ons bij zijn officieren iets laten ondertekenen en daarover aan de admiraliteit zijn klacht gedaan. Enige dagen daarna zijn drie van ons door zijn officieren in de boeien geslagen, zonder dat iemand van ons een woord tot verdediging kon zeggen, want hij wilde naar niemand luisteren. Wij zijn berei o
Vervolg akte:
nde onschuld mondeling voor de admiraliteit tot te lichten, hetwelk de kapitein niet heeft toegestaan. Hij zeide "als gy u regt ontfanght sult gy by den admirael wel comen, waerop by ons geantwoort is wel wij moeten daer patientie hebben, waerop hy seyde daer sallen noch mijne leugen voor u waerheyt gaen." Drie van ons hebben 2 dagen en 2 nachten op water en brood in de boeien gezeten. De admiraal heeft de kapitein last gegeven om met enige passagiers naar Vlissingen te gaan en gelijkertijd zijn schip schoon te maken. De kapitein heeft de voorsz. 3 personen los gelaten en hun zoete broodjes toegevoegd en aldus naar Vlissingen gegaan etc. Zij willen vorenstaande met ede bevestigen. Er is slechts getekend door de getuigen Roelof Drayer en Joost Michiels.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
?
Aard van de akte:
attestatie
Naam notaris:
François van Nes
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Pieter Kommers oud ca 40 jr, Leendert Allerts van Herwijnen oud ca 41 jr en Klaas Arends Koekendorp oud ca 26 jr allen wonende in Klein Oosterland verklaren bij haar mannen waarheid tvv Lambert Jans van der Trap dat in de tijd dat Abraham van den Berge de impost van het zout had gepacht in April 1629 in zijn absentie o.a. heeft opgetekend een rode koe die geen 8 dagen voor St Jan dav had gekalfd zodat deze niets in de impost verschuldigd was. Zij wonen in de buurt van het rechthuis. Getuigen Jan Jacobs van Woerden en Philips Joosten van Antwerpen.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
06/04/1631
Aard van de akte:
attestatie
Naam notaris:
François van Nes
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Arie Jans Leuy oud ca 60 jr wonende Oostvoorne en Huig Arends wonende Rockanje oud ca 52 jr verklaren bij haar conscientie tvv Geleintje Jans huisvrouw van Cornelis Jans wonende in Rockanje voorsz. en wel eerst Arie Jans dat hem zeer wel bekend is dat zekere 3½ gemet memorieland in Lodderland, 2½ gemet gemeen in 8 gemet laatst in huur bij Cornelis Arends Mondeling en het andere gemet gelegen in de hoek van de Kruisweg achter de woning van Jan Huigens timmerman, welk laatste gemet laatstelijk bezeten is geweest door Magdalena Jans gewoond hebbende in Hellevoet, welke zelf fondatrice is geweest als zijnde van den bloede van de voorsz. Arie Jans en dat hij zeer wel weet dat Lijsbeth Arends zijn grootmoeder het voorsz. land heeft bezeten, na wier dood bij successie Jobje de huisvrouw van Hendrik de Lapper die in zijn leven secretaris was van Zwartewaal hetzelve heeft bezeten en dat na Jobjes dood het perceel gekomen is op Arie Klaas Noom mede gewoond hebbende in Rockanje en dat het na diens overlijden is gekomen aan Adriaantje Leenderts gehuwd met Broer Krijn, na welker dood het is vervallen aan de voorsz. Magdalena Jans en na haar dood is bestorven op Maartje Jans Leuy zijn zuster en dat het voorsz. land nu zou zijn vervallen aan de voorsz. Geleyntje Jans als oudste van het voorsz. geslacht en Huig verklaart dat hij zijn vader heeft horen zeggen dat de voorsz. Geleintje Jans indien deze bleef leven aan het voorsz. land wel zou kunnen komen als daartoe gerechtigd zijnde. Arie Jans verklaart nog dat na de dood van Geleyntje het voorsz. land aan hem moet succederen en de voorsz. Huig dat zijn vader het voorsz. land heeft bezeten. Getuigen Reier Reiers van Distelhuizen en Jacob Jans de Vogel.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
21/02/1631
Aard van de akte:
attestatie
Naam notaris:
François van Nes
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Leendert Klaas Bijl oud ca 25 jr verklaart bij zijn mannen waarheid tbv Sr Maarten Krijns Weite koopman te Zierikzee en de gemene reders van de buis de Fortuin daarvan Bijl laatst schipper is geweest, dat zijn schip op 23/12/1629 van het eiland Leeuwis uit de rede van Storna is vertrokken en dat het schip de 4e dag na het uitzeilen aan stukken is geslagen waarbij de lading is verloren gegaan. Getuigen Bastiaan Leenderts Ramstaart en Kornelis Pieters Kleiburg.
Rol:
Genoemd
Aktedatum:
28/11/1630
Aard van de akte:
attestatie
Naam notaris:
François van Nes
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties