Notariële akten

Meer informatie
Uw zoekacties: Notariële akten

Notariële akten

Toelichting
De in het Streekarchief berustende Notariële Archieven bevatten een schat aan informatie. U kunt hierin gegevens vinden over onder meer testamenten, boedelinventarissen en schuldbekentenissen. Het loont dus zeker de moeite om in deze database te zoeken om nadere gegevens over uw voorouders boven water te halen.
Alle oud-notariële akten (d.w.z. tot 1843) van Voorne-Putten staan in de database opgenomen. Momenteel wordt gewerkt aan het nieuw-notarieel archief, dat te zijner tijd aan het zoeksysteem wordt toegevoegd.

Zoeken
In het zoekscherm kunt u alle mogelijke namen en trefwoorden invullen om na te gaan of de collectie notariële akten hierover informatie bevat. Desgewenst kunt u zich beperken tot een bepaalde periode door jaartallen te specificeren.

TIP: Sommige namen hebben meerdere schrijfwijzen. De naam ‘Barendrecht’ is daarvan een voorbeeld, want het kan immers ook als ‘Barendregt’ worden gespeld. Om in één keer alle treffers te vinden, kunt u het %-teken gebruiken. Door ‘Barendre%’ in te voeren, krijgt u beide varianten.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
beacon
1.032  notariële akten
sorteren op:
 
 
 
 
Notariële akte
Testament van Gijsbert van der Voorn en Katharina van Joosten, echtelieden wonend op de forteresse van Hellevoetsluis. Hij vermaakt alles aan zijn vrouw. Zij was eerder getrouwd met Martinus Jaarmans. Zij prelegateert aan haar man het beste bed met toebehoren en aan haar kleindochter Kaatje Jaarmans haar gouden ketting twee dik en haar gouden punthaak. Aan de gezamenlijke kinderen van haar enige zoon Martinus Jaarmans legateert zij f 200 en haar kleding en verdere sieraden. Universeel erfgenaam zijn haar man en genoemde zoon. Voogden zijn Hendrik van Deventer en Willem de Wit, beiden mede wonend te Hellevoetsluis. Seclusie weesmeesters. Getuigen Jan van Waardenburg en Hermanus van Hengelen.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
16
Aktedatum:
10/04/1757
Aard van de akte:
testament
Naam notaris:
Daniel Rolandus
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Testament van Lijsbeth Arpra, bejaarde ongehuwde dochter te Brielle. Zij wil begraven worden in de St. Katharijne in een beste eiken beklede kist met schroeven, met een uur klokgelui op haar overlijden en een tijdens de begrafenis. Drie krijgsraden dienen aanwezig te zijn. Aan degene bij wie zij bij haar overlijden inwoont(thans is dit de leenmannenbode Adriaan van der Beek) laat zij 5 gouden ducatons na om haar begrafenis te regelen. Aan Eva Maria van der Beek, dochter van voornoemde Adriaan, laat zij haar gouden ketting vier dik met fijn bootje. Universeel erfgenaam is Barend Bakker, thans als lijfknecht wonend bij Paulus Gevers te Rotterdam. Dezelfde is ook executeur en voogd in haar boedel. Seclusie weeskamer.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
6
Aktedatum:
16/01/1754
Aard van de akte:
testament
Naam notaris:
Daniel Rolandus
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Testament van Elisabeth Geleinsen, huisvrouw van Jan Blankert, raad in de vroedschap van Brielle. Zij bevestigt huwelijksvoorwaarden. Legaten:
- Antonia Willemina Groshuis, huisvrouw van Willem Schuur, de broer van wijlen haar man, wonend te Amsterdam haar fijne diamanten orlietten;
- haar tante Jacoba Gastelaar, weduwe van Jacob Jongerheld, haar kerkboek met gouden slote';
- haar man Jan Blankert de rente van f 10 000; bij zijn overlijden wordt de hoofdsom verdeeld als volgt: Jacob Elisa Schuur, zoon van Willem Schuur, f 2000, Elisabeth Meierotto, dochter van Elisabeth Schuur uit huwelijk met Luder Meierotto f 1000, Johanna van Houtstraten, weduwe van Jan Simons, f 2000, Elisabeth Gastelaar, weduwe van Kornelis Brand, f 2000, Katharina Gastelaar, weduwe van ds. Gillis Heitema, f 1000, Jacoba Gastelaar voonoemd f 1000, Adriana Gastelaar, meederjarige ongehuwde dochter f 1000
- haar man de revenuën van haar huizen en erven te Rotterdam op de Gelderse Kade, waar zij woonde met wijlen haar eerste man Jacob Schuur.
Universeel erfgenaam is haar echtgenoot, die moet uitkeren aan de diaconie van Rotterdam f 1000, aan die te Vlissingen f 1000, aan die te Brielle f 500 en aan Johanna de Haan, huisvrouw van Kornelis Vermande f 1000. Executeurs/voogden zijn haar man, Pieter Brand en Jacob Hanocke.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
59
Aktedatum:
13/11/1751
Aard van de akte:
testament
Naam notaris:
Daniel Rolandus
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
 
 
Notariële akte
Tweede rekening van Nicolaas Honig als administrerend voogd in de boedel nagelaten door Dirkje Preuijt, overleden op 15-2-1744, weduwe van Paulus Delia en laatst huisvrouw van Pieter Lelizee. Gedaan in handen van de voogden van de minderjarige dochters Maria Delia en Jacoba Delia. Uit het tweede huwelijk was er een dochtertje Francina Jacoba Lelizee, dat kort na de moeder is overleden.
Door sterfte onder het rundvee hebben de landerijen onder Zwartewaal geen pacht opgeleverd. Er zijn inkomsten uit de meestoof op het Slagveld te Brielle. Een gemenelandsobligatie van f 1400 is uitbetaald. Er zijn nog diverse andere obligaties. Joris Hooikamp betaalt rente over een obligatie, evenals Jannetje Doene de Boo, weduwe van Pieter van Loo en Barend Buurman. De pupillen waren in de kost bij notaris Gerrit Vlieland. Diens vrouw reisde met Jacoba naar Leiden naar professor Gaubius. Deze schreef veel buitenlucht voor. De stadsvroedvrouw Adriana de Haas diende lavementen toe. Het kind moest dagelijks gaan rijden met voerman Jan Spruit. De extra kosten zouden voor rekening komen van de grootvader, Frank Cente Preuijt, maar deze weigerde tenslotte te betalen. Medicijnen werden geleverd door Gerard Knol. De kinderen gingen op school bij Claude Marchand. Naailes werd gegeven door Kaatje van Kasteren. Aan Gabriel Pajou werd stovengeld betaald voor de Franse kerk. Veredre leveranties en diensten tbv de kinderen: Aaltje de Baan , Aagje van Segwaard en Maria Groenhout (naailoon) , Antonie Quinting (zilveren tuigjes), Johannes Prins (rokken), Willem Botbergen en Jacob Mentzij (schoenen) en Leunis de Breur (borduurramen).
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
31
Aktedatum:
18/06/1751
Aard van de akte:
rekening
Naam notaris:
Daniel Rolandus
Toegangsnummer:
110 Notariële archieven
Inventarisnummer:
 
 
 
Zoeken in collecties