Beeldbank

Meer informatie
Uw zoekacties: [Het hertogdom Gelderland en het graafschap Zutphen worden o...
xBeeldbank
Toelichting
Het Streekarchief bezit een uitgebreide fotocollectie van circa 50.000 foto’s, negatieven, dia’s en prentbriefkaarten. Inmiddels is de volledige collectie prentbriefkaarten (5000 ex.) en de diacollectie (5000 ex.) gescand en beschreven, evenals een duizendtal foto’s. Momenteel wordt de collectie negatieven (7500 ex.) bewerkt en hiervan worden met enige regelmaat aanvullingen aan de database toegevoegd. Het Streekarchief bezit dus veel meer foto’s dan op de site staan!

Zoeken
De collectie is op diverse manieren te doorzoeken. U kunt een trefwoord, locatie of naam (van bijv. een gebouw of een persoon) invullen in ‘Alle velden’. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen in de dia’s of prentbriefkaarten te zoeken. De vondsten worden getoond in een galerij, door te kiezen voor ‘lijst’ verschijnen naast de thumbnails ook de beschrijving. Middels de vier iconen kunt u nadere details opvragen, de afbeelding uitprinten of downloaden, of een vergroting oproepen.

Copyrights
Het Streekarchief probeert de de auteursrechten zoveel mogelijk te respecteren. Daarom zult u van recente foto’s waarop copyrights berusten, geen thumbnail aantreffen. De beschrijving is wel in de database opgenomen en de foto zelf kunt u in de studiezaal bekijken. Mocht u van mening zijn dat er foto’s onterecht via deze website toegankelijk worden gemaakt, kunt u contact met ons opnemen, zodat we de foto’s kunnen verwijderen.

Bestellen
Afdrukken of scans op hogere resolutie kunnen via het contactformulier worden aangevraagd. Gebruik van afbeeldingen voor een publicatie is geen enkel probleem, mits er een bronvermelding bij staat en het Streekarchief een zichtexemplaar ontvangt.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
Beeldbank
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
thumbnail
PrentVH1417 [Het hertogdom Gelderland en het graafschap Zutphen worden opgedragen aan Willem III in 1675], 1675
Datering:
1675
Beschrijving:
Boven : een allegorische voorstelling met Willem III. Hij staat voor een zegewagen, omringd door soldaten, allen dragen een Romeinse wapenrusting. Op de wagen de namen van de wapenfeiten van de stadhouder. Alle personen zijn voorzien van letters behorende bij een verklaringslijst. Onder de allegorische voorstelling staan drie taferelen genummerd 1, 2 en 3, voorstellende de vergadering en het aanbieden van de hertogstitel aan Willem III door de gecommitteerde heren ; Everhard van Heeckeren tot Enghuysen en Barlham, Maurits Herman Ripperda tot Vorden, Adolph Hendrik Ripperda tot Beurse, Jacob Schimmelpenninck van der Ooyen, Quirijn Ver Huell en dr. Engelhart Tilman. De familie Fagel, invloedrijk in Gelderland, heeft waarschijnlijk op instignatie van prins Willem III, de procedure in gang gezet om de prins de soevereiniteit van Gelderland en Zuphen aan te bieden. Op 29 januari 1675 boden de voltallige staten van Gelderland de Hoge Regering als hertog van Gelre en graaf van Zutphen aan Willem III aan, gevolgd door de hertogstitel op 30 januari. Door tegenstand van de meerderheid van de Staten van Zeeland en de Hollandse steden Amsterdam, Haarlem, Leiden, Enkhuizen en Delft moest Willem op 19 februari 1675 afzien van deze titels
Persoon in titel:
WILLEM III Hendrik prins van Oranje (1650-1702)
Vervaardigers:
Romeyn de HOOGHE (Gisling)
Tekst vervaardigers:
Romijn de Hooghe f. et in Anno 1675
Opschriften:
Voorzijde : Eerste drager o.r. 919 M 2571 [in potlood], tweede drager m.r. 109. [gedrukt op een etiket 2 x 2,8 cm. met postzegelvertanding], tweede drager o.l. Reces des Lantdaaghs binnen Arnhem gehouden 8 Fbruarie D: Lunae 1675. Gecommitteerden tot het aanbieden van den Hertogstitel. - Everhard van Heeckeren tot Enghuysen en Barlham. - Maurits, Herman Ripperda tot Vorden. - Adolph, Hendrik Ripperda tot Beurse. - Jacob Schimmelpenninck van der Ooij. - Quirijn Ver Huell. - Dr. Engelhart Tilman - [in inkt], tweede drager o.l. 14 [in inkt], tweede drager o.l. 5.b [in inkt, doorgestreept], tweede drager o.m. 335 [in inkt], tweede drager o.m. Het Hertogdom Gelder en het Graafschap Zutphen worden opgedragen aan Willem III. 29 Jaij 1675. [in inkt], tweede drager o.r. Aangekocht in Auctie Bodel Nijenhuis. [in inkt], tweede drager o.r. 74 [in blauwe inkt]. Achterzijde : Tweede drager b.l. 109 [in potlood], tweede drager b.l. 607 [in potlood, doorgestreept]
Standplaats:
VerHuell_4/A/25
Techniek:
Kopergravure
Afmeting:
Afb. 39,9 x 50,3, beeldvlak 40,8 x 51,4, blad 41,3 x 51,8, eerste drager 44,7 x 57, tweede drager 55,2 x 65,1
Bijzonderheden:
Afbeelding-gegevens : VerHuell / DVH-164/Blz.20-nummer 74. Fabius / DVH-142/Blz.9-nummer 22. Lijst 1951 / DVH-225/Blz.6-nummer 335. Muller / Nummer 2571
Aantekeningen:
De tweede drager is afgeknipt, 5 items in ordner VH-VIII/Blz.20, 24 en 25.
Beschadiging : De prent is vervuild, in het midden verticaal gevouwen en linksonder zit een scheur van circa 10 cm.
Afmetingen melinex_hoes : 521 x 725 mm
Trefwoorden:
Thema trefwoorden:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS
Zoeken in collecties