Archieven

Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Het Streekarchief bezit een uitgebreide fotocollectie van circa 50.000 foto’s, negatieven, dia’s en prentbriefkaarten. Daarnaast beheren we duizenden kaarten, tekeningen, affiches en ander beeldmateriaal. Vrijwel alles hiervan is gedigitaliseerd en beschreven, al zijn vanwege rechten niet alle afbeeldingen zichtbaar. Het Streekarchief hanteert als CC-licentie BY-SA 4.0, zodat u vrij bent het materiaal te gebruiken, mits u het Streekarchief als bron vermeldt.

 
 

Zoeken
De collectie is op diverse manieren te doorzoeken. U kunt een trefwoord, locatie of naam (van bijv. een gebouw of een persoon) invullen in ‘Alle velden’. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen in de dia’s of prentbriefkaarten te zoeken. De vondsten worden getoond in een galerij, door te kiezen voor ‘lijst’ verschijnen naast de thumbnails ook de beschrijving. Middels de vier iconen kunt u nadere details opvragen, de afbeelding uitprinten of downloaden, of een vergroting oproepen.

Copyrights
Het Streekarchief probeert de de auteursrechten zoveel mogelijk te respecteren. Daarom zult u van recente foto’s waarop copyrights berusten, geen thumbnail aantreffen. De beschrijving is wel in de database opgenomen en de foto zelf kunt u in de studiezaal bekijken. Mocht u van mening zijn dat er foto’s onterecht via deze website toegankelijk worden gemaakt, kunt u contact met ons opnemen, zodat we de foto’s kunnen verwijderen.

Bestellen
Afdrukken of scans op hogere resolutie kunnen via het contactformulier worden aangevraagd. Gebruik van afbeeldingen voor een publicatie is geen enkel probleem, mits er een bronvermelding bij staat en het Streekarchief een zichtexemplaar ontvangt.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.

beacon
18  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Prent
PC_WAPEN_GEE Wapendiploma van de gemeente Geervliet, 23 januari 1947
Datering:
23 januari 1947
Beschrijving:
De secretaris van den Hoogen raad van Adel verklaart dat in het Officieele Register der Gemeentewapens, Provincie Zuid-Holland, de afbeelding voorkomt van het wapen van de gemeente Geervliet. Zoals dat is bevestigd bij besluit van den 24 juli des jaars achttienhonderd zestien en waarvan eene copie hiernevens is aangebracht. De beschrijving van het wapen luidt als volgt: van zilver, beladen met een pal van lazuur; het schild gedekt met eene gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.
Adres:
Geervliet,  
Plaats van uitgave:
's-Gravenhage
Afmeting:
28,5 x 42 cm [passe partout: 50 x 64,5 cm]
Bijzonderheden:
Behoort tot het archief van de gemeente Geervliet
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Prent
PC_GEE_017 Kerk van de Nederlands Hervormde Gemeente te Geervliet: Ontwerp Restauratie, 1908
Datering:
1908
Beschrijving:
Plattegrond en zijgevel tekening van de kerk
Adres:
Geervliet,  
Standplaats:
G004
Techniek:
blauwe lichtdruk
Afmeting:
61 x 77,5 cm
Bijzonderheden:
Wordt in het najaar van 2020 gedigitaliseerd

Maakt onderdeel uit van archieftoegang nr. 136 Hervormde Kerk Geervliet, inventarisnummer 443
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Prent
PC_GEE_016 Tolpoort van Geervliet, 1647
Datering:
1647
Beschrijving:
Tekening van de Tolpoort van Geervliet
Adres:
Geervliet,  
Vervaardigers:
Roelant Roghman
Techniek:
Potloodtekening
Afmeting:
24,5 x 32 cm [Lijst: 41 x 50 cm]
Bijzonderheden:
De Geervlietse tol zorgde gedurende enkele eeuwen voor veel voorspoed voor zowel het stadje als de Grafelijkheid. Na de St. Elisabethsvloed van 1421 werden de rivieren door verzanding echter steeds slechter bevaarbaar. Schepen weken uit naar andere vaarroutes. De Tol van Geervliet werd omstreeks 1540 naar Dordrecht verplaatst. De Geervlietse tol bleef in naam bestaan, maar werd voortaan in Dordrecht geheven, waar de zogenaamde ‘principale wagte’ gevestigd was in de Geervlietse Toltoren. Voor een goede inning werden verschillende wachten (controle– en betaalposten) ingesteld op plaatsen aan de belangrijkste riviermonden en vaarwegen. Op deze plaatsen werd een tolgaarder aangesteld, ook in Geervliet. De Tolpoort en het tolhuis bleven staan en werden bewoond door de tolgaarder.
Ondanks het belang van de Tol van Geervliet verarmde het stadje. De ‘torren ende mueren’ die Geervliet omringden waren in 1459 al in slechte staat. In de daarop volgende eeuwen zijn de stadspoorten en –muren langzaam maar zeker verdwenen. Sommige delen van de Geervlietse vestingwerken zijn simpelweg ingestort. Andere werden afgebroken omdat ze door de slechte staat van onderhoud een gevaar vormden, of omdat ze in de weg stonden. De Tolpoort en het naastgelegen tolhuis ondergingen eenzelfde lot.
De eens zo imposante Tolpoort die Roghman in 1647 vereeuwigde moet reeds voor 1700 zijn vervallen tot een kleine doorgang. Op de kaart van de Ring van Putten (1700) prijkt niet langer een imposante toren.
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Prent
PC_GEE_015 Aanzicht en doorsnede balkon in de kerk
Beschrijving:
aanzicht en doorsnede balkon in de kerk
Adres:
Geervliet,  
Standplaats:
F053
Techniek:
getekend en ingekleurd
Afmeting:
45 x 67 cm
Bijzonderheden:
Maakt onderdeel uit van archieftoegang nr. 136 Hervormde Kerk Geervliet, inventarisnummer 443
 
 
 
Ga naar de inhoud