Archieven

Meer informatie
Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Het Streekarchief bezit een uitgebreide fotocollectie van circa 50.000 foto’s, negatieven, dia’s en prentbriefkaarten. Daarnaast beheren we duizenden kaarten, tekeningen, affiches en ander beeldmateriaal. Vrijwel alles hiervan is gedigitaliseerd en beschreven, al zijn vanwege rechten niet alle afbeeldingen zichtbaar. Het Streekarchief hanteert als CC-licentie BY-SA 4.0, zodat u vrij bent het materiaal te gebruiken, mits u het Streekarchief als bron vermeldt.

 
 

Zoeken
De collectie is op diverse manieren te doorzoeken. U kunt een trefwoord, locatie of naam (van bijv. een gebouw of een persoon) invullen in ‘Alle velden’. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen in de dia’s of prentbriefkaarten te zoeken. De vondsten worden getoond in een galerij, door te kiezen voor ‘lijst’ verschijnen naast de thumbnails ook de beschrijving. Middels de vier iconen kunt u nadere details opvragen, de afbeelding uitprinten of downloaden, of een vergroting oproepen.

Copyrights
Het Streekarchief probeert de de auteursrechten zoveel mogelijk te respecteren. Daarom zult u van recente foto’s waarop copyrights berusten, geen thumbnail aantreffen. De beschrijving is wel in de database opgenomen en de foto zelf kunt u in de studiezaal bekijken. Mocht u van mening zijn dat er foto’s onterecht via deze website toegankelijk worden gemaakt, kunt u contact met ons opnemen, zodat we de foto’s kunnen verwijderen.

Bestellen
Afdrukken of scans op hogere resolutie kunnen via het contactformulier worden aangevraagd. Gebruik van afbeeldingen voor een publicatie is geen enkel probleem, mits er een bronvermelding bij staat en het Streekarchief een zichtexemplaar ontvangt.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.

Filter: Prentx
beacon
19  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
We ondervinden wat problemen met de bestandsserver, weergaves van afbeeldingen of bestanden kunnen moeilijk laden of missen.
Excuses voor het ongemak.
 
 
Erfgoedstuk
Prent
PC_WAPEN_GEE Wapendiploma van de gemeente Geervliet, 23 januari 1947
Datering:
23 januari 1947
Beschrijving:
De secretaris van den Hoogen raad van Adel verklaart dat in het Officieele Register der Gemeentewapens, Provincie Zuid-Holland, de afbeelding voorkomt van het wapen van de gemeente Geervliet. Zoals dat is bevestigd bij besluit van den 24 juli des jaars achttienhonderd zestien en waarvan eene copie hiernevens is aangebracht. De beschrijving van het wapen luidt als volgt: van zilver, beladen met een pal van lazuur; het schild gedekt met eene gouden kroon van drie bladeren en twee paarlen.
Adres:
Geervliet,  
Plaats van uitgave:
's-Gravenhage
Afmeting:
28,5 x 42 cm [passe partout: 50 x 64,5 cm]
Bijzonderheden:
Behoort tot het archief van de gemeente Geervliet
 
 
 
 
 
Prent
PC_GEE_018 Portret van Hendrik Hogendijck, ca. 1800
Datering:
ca. 1800
Beschrijving:
Hij werd als Hendrik Hogendijck op 14-10-1736 in de Geervlietse kerk gedoopt. Zijn vader Arij was als schepen en burgemeester geen onbekende in Geervliet. In 1765 trouwde hij met de Zwartewaalse Aaltje Preuijt.
Hendrik was in Geervliet een belangrijk man. Hij vervulde vele bestuursfuncties. In 1764 volgde hij zijn vader op als thesaurier (penningmeester). Hoogendijk was daarnaast jarenlang burgemeester, baljuw, schout, armmeester, pachter van de visserij, gaarder der verpondingen en schout en secretaris van Simonshaven en Biert. Daarnaast vervulde hij functies in de Geervlietse kerk, zo was hij diaken en ouderling. Tevens had als opperdijkgraaf en hoogheemraad van de Ring van Putten zitting in het polderbestuur.
Hoogendijk was een man van het Ancien Régime, hij erfde bestuurstaken en was rijk. Zo bezat hij diverse huizen en landerijen in Geervliet, maar ook onroerend goed in bijvoorbeeld Brielle en was hij eigenaar van de gaffelschuit ‘Geervliets Welvaren’. Zelf voer hij ook wel: op zijn schoonzus na was hij in 1808 de rijkste inwoner van het stadje.
Zo werd Geervliet bij de speciale quotisatie (belasting) van 1808 in totaal aangeslagen voor een bedrag van fl. 1.675,—, hiervan werd maar liefst fl. 225,— door Hendrik betaald, oftewel ruim 13% .
Vanaf zijn 65ste ging hij het rustiger aan doen. Hij verzocht steeds vaker ontheffing en uiteindelijk ontslag uit diverse functies. Lichamelijke ongemakken als podagra, oftewel jicht, dwongen hem zijn functies neer te leggen. Hij bleef echter opperdijkgraaf van de Ring van Putten. In die functie overleed hij in 1815 op ruim 78-jarige leeftijd.
Adres:
Geervliet,  
Opschriften:
Hendrik Hoogendijk, overleden 1815. Weduwnaar van Aaltje Preuijt, werd als schout van Geervliet opgevolgd door zijn neef Drik Preuijt, die getrouwd was met Adriana Hermina Witte. H. Googendijk werd ruwaard en opperdijkgraaf van Putten in 1795.
De heer H. Hoogendijk en zijn ed. schoonzuster mejuffrouw G. Jonge Jan, wed. A. Hoogendijk Rosendaal, beide wonende te Geervliet, hebben aan de geëerbiedigden Vorst, als een offer voor het Vaderland, en met de hartelijkste bede, tot heil en geluk van Vorst en Vaderland, aangeboden de somme van f 2000,- ZKH heeft dat vrijwillig geschenk met welgevallen aangenomen, en gelast, daarvan openlijk melding te maken. Uit de: Nederlandsche Staatscourant van 12 april 1814
Standplaats:
Ladekast
Techniek:
aquarel
Afmeting:
Lijst: 13,5 x 15,5 cm | portret: 12 x 9 cm
Bijzonderheden:
Het Streekarchief heeft dit portret aangekocht via een antiquair.
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Prent
PC_GEE_017 Kerk van de Nederlands Hervormde Gemeente te Geervliet: Ontwerp Restauratie, 1908
Datering:
1908
Beschrijving:
Plattegrond en zijgevel tekening van de kerk
Adres:
Geervliet,  
Standplaats:
G004
Techniek:
blauwe lichtdruk
Afmeting:
61 x 77,5 cm
Bijzonderheden:
Wordt in het najaar van 2020 gedigitaliseerd

Maakt onderdeel uit van archieftoegang nr. 136 Hervormde Kerk Geervliet, inventarisnummer 443
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Prent
PC_GEE_016 Tolpoort van Geervliet, 1647
Datering:
1647
Beschrijving:
Tekening van de Tolpoort van Geervliet
Adres:
Geervliet,  
Vervaardigers:
Roelant Roghman
Techniek:
Potloodtekening
Afmeting:
24,5 x 32 cm [Lijst: 41 x 50 cm]
Bijzonderheden:
De Geervlietse tol zorgde gedurende enkele eeuwen voor veel voorspoed voor zowel het stadje als de Grafelijkheid. Na de St. Elisabethsvloed van 1421 werden de rivieren door verzanding echter steeds slechter bevaarbaar. Schepen weken uit naar andere vaarroutes. De Tol van Geervliet werd omstreeks 1540 naar Dordrecht verplaatst. De Geervlietse tol bleef in naam bestaan, maar werd voortaan in Dordrecht geheven, waar de zogenaamde ‘principale wagte’ gevestigd was in de Geervlietse Toltoren. Voor een goede inning werden verschillende wachten (controle– en betaalposten) ingesteld op plaatsen aan de belangrijkste riviermonden en vaarwegen. Op deze plaatsen werd een tolgaarder aangesteld, ook in Geervliet. De Tolpoort en het tolhuis bleven staan en werden bewoond door de tolgaarder.
Ondanks het belang van de Tol van Geervliet verarmde het stadje. De ‘torren ende mueren’ die Geervliet omringden waren in 1459 al in slechte staat. In de daarop volgende eeuwen zijn de stadspoorten en –muren langzaam maar zeker verdwenen. Sommige delen van de Geervlietse vestingwerken zijn simpelweg ingestort. Andere werden afgebroken omdat ze door de slechte staat van onderhoud een gevaar vormden, of omdat ze in de weg stonden. De Tolpoort en het naastgelegen tolhuis ondergingen eenzelfde lot.
De eens zo imposante Tolpoort die Roghman in 1647 vereeuwigde moet reeds voor 1700 zijn vervallen tot een kleine doorgang. Op de kaart van de Ring van Putten (1700) prijkt niet langer een imposante toren.
 
 
 
Zoeken in collecties