Archieven

Meer informatie
Uw zoekacties: Scheijgrond
x528 Scheijgrond
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

528 Scheijgrond
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Geschiedenis van de instelling
528 Scheijgrond
Inleiding
Archiefvorming
Geschiedenis van de instelling
In het Voorlichtingsblad der gemeente Brielle *  beschrijft de oud-archivaris J. Klok de geschiedenis van de Catharina-hoeve, een grote boerenhofstede aan de weg, die nu De Nolle heet. De voorgevel vertoont een steen, waarop staat vermeld, dat in 1805 de eerste steen is gelegd door Hugo Touw. De keuken en de kamers zijn op indrukwekkende wijze betegeld met voorstellingen van kastelen, vissers, schaatsenrijders en de landbouw. * 

In 1875 behoort de hoeve aan Willem Schoon, wethouder van Vierpolders. In 1872 is zijn dochter Kaatje gehuwd met Arij Scheijgrond W.zn. (2)

Na verloop van tijd staat het bedrijf op zijn naam. Arie wordt opgevolgd door zoon Willem. (3) Zijn kinderen gaan studeren, zodat er geen opvolger is. In 1938 vindt er een boeldag plaats *  , waarbij onder andere 36 stuks tuberculosevrij fokvee worden verkocht. In het raadsverslag van de gemeente Vierpolders *  wordt het vertrek van het raadslid Willem A.zn. en het feit, dat de hoeve in andere handen overgaat als een dubbel verlies gezien. In 1958 overlijdt hij; zijn overlijden wordt herdacht in de Nieuwe Brielse Courant *  , waarbij zijn vele functies worden genoemd voor de gemeenschap.

Hij trekt zich zelfs het lot aan van achterneef Cornelis *  (7), semi-arts te Leiden. Willem Scheijgrond (1) had 16 kinderen, waaronder 11 stamhouders, onder anderen Arij (2) en Jan, die in Abbenbroek een boerderij had. Na een brand begon hij in Nieuwenhoorn een bedrijf aan de Water-mansweg. Zoon Willem verlaat in 1931 de boerderij en vestigt zich in Den Haag als winkelier in zuivelproducten. Cornelis (7) is een zoon van deze Willem, dus een achterneef van Willem A. zn. (3)

Cornelis (7) overlijdt in Franeker op jeugdige leeftijd.
Jan Dekker *  was de vader van Lijsabeth Dekker, de echtgenote van Willem Schoon. Zij waren de ouders van Kaatje Schoon, de echtgenote van Arij. (2)

E.H.L.J. van der Poel is de echtgenote van Willem A. zn. (3) Zij is een dochter van Izaak van der Poel en Catharina Adriana Trouw. Een broer van haar is Marinus Cornelis *  , dierenarts te Nieuwenhoorn.
Catharina A. Trouw en Cornelis Marinus Trouw *  zijn kinderen van M.C. Trouw en Catharina Zoeteman van de Pauwestee te Nieuwenhoorn. Door het overlijden van een broer kwam Cornelis Marinus Trouw op de Pauwestee tot zijn overlijden in 1952.

H.G. Hofman *  is de echtgenoot van Jaapje van der Poel, zuster van E.H.L.J. van der Poel. Anna Hofman *  is de dochter van H.G. Hofman en Jaapje van der Poel.
K. Poortman is de echtgenoot van Catharina M.C. van der Poel, zuster van E.H.L.J. van der Poel.

Een zuster van Willem A.zn. (3) was Elizabeth. Zij huwde Arie Vijfvinkel en zij woonden op de Kooistee *  aan de Kooiweg Breihoek sectie D 32 in Nieuwenhoorn. In verband met woningbouw in Hellevoetsluis is de boerderij afgebroken. Op deze boerenplaats is nu het buurtcentrum “De Kooistee” gevestigd.
Verwerving
Inhoud en structuur van het archief
Kenmerken
Datering:
(1797) 1841 - 1991
Omvang:
0,10 meter, 124 inventarisnummers
Inventarisatie:
A. van Zee - Mol, 2005
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten
Taal archiefmateriaal:
De stukken zijn in het Nederlands
Bewaarplaats:
Streekarchief Voorne-Putten
Toelichting:
Bescheiden van familie Scheijgrond van de Catharinahoeve te Vierpolders
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS
Zoeken in collecties