Archieven

Uw zoekacties: Districtscommissie Brielle van het 'Fonds ter aanmoediging e...

283 Districtscommissie Brielle van het 'Fonds ter aanmoediging en ondersteuning van de gewapende dienst in de Nederlanden'

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Geschiedenis van de instelling
283 Districtscommissie Brielle van het 'Fonds ter aanmoediging en ondersteuning van de gewapende dienst in de Nederlanden'
Inleiding
Archiefvorming
Geschiedenis van de instelling
Kort na de slag bij Waterloo (18 juni 1815) werd te Brielle een commissie benoemd ter inzameling van geld, linnen, pluksel en zwachtels 'ter verkwikking der gekwetsten en ondersteuning der noodlijdende weduwen en weezen'. Deze commissie bestond uit de heren B.J. Verhey (voorzitter), B. Kleyn, mr. N.J.C. Lette (secretaris-thesaurier), S.P. de Lang en P. van der Bijll.

Eerder, op 1 april 1815, was te Amsterdam het 'Fonds ter aanmoediging en ondersteuning van de gewapende dienst in de Nederlanden' opgericht. De directe aanleiding hiertoe was de ontstane paniek na het bekend worden van de landing en terugkeer in Parijs van Napoleon. Het fonds kreeg in november Koninklijke goedkeuring en werd belast met de landelijke coördinering van de inzamelingen.

Evenals soortgelijke commissies elders in het land, werd de Brielse commissie in 1816 omgezet in de Districts-Commissie Brielle van het Fonds. Het district Brielle omvatte de eilanden Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee. In de verschillende gemeenten waren plaatselijke commissies gevestigd, die regelmatig collecten hielden en het districtsbestuur adviseerden over uitkeringen.

Naast financiële ondersteuning kon het fonds ook onderdak verlenen. In Leiden was namelijk een militair Invalidenhuis ingericht, sedert 1816 gevestigd in een voormalig Oude-Mannenhuis, sedert 1913 in een nieuw gebouw, dat tot 1935 dienst deed. In laatstgenoemd jaar werd het militair huis opgeheven en werden de bewoners overgebracht naar Bronbeek te Arnhem. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning of huisvesting in het Invaliden-huis moest men zich wenden tot de plaatselijke of districtscommissie, deze deed vervolgens een voordracht aan het Hoofdbestuur, dat over de aanvraag besliste.
Geschiedenis van het archief
Verwerving
Inhoud en structuur van het archief

Kenmerken

Datering:
1816 - 1989
Beschrijving:
Archief van de Districtscommissie Brielle van het 'Fonds ter aanmoediging en ondersteuning van de gewapende dienst in de Nederlanden'
Omvang:
0,50 meter, 48 inventarisnummers
Inventarisatie:
A.A. van der Houwen, 2005
Taal:
Nederlands
Taal archiefmateriaal:
De stukken zijn in het Nederlands
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften
Bewaarplaats:
Streekarchief Voorne-Putten
Status open dataset:
Beschikbaar
Open data eigenaar:
Streekarchief Voorne-Putten
Geografische namen:
Opendata trefwoord:
 
 
 
Ga naar de inhoud