Archieven

Uw zoekacties: Hervormde Kerk Zuidland

149 Hervormde Kerk Zuidland

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Geschiedenis van de instelling
Geschiedenis van het archief
Verwerving
149 Hervormde Kerk Zuidland
Inleiding
Archiefvorming
Verwerving
Het jaarverslag over 1988 bevat een passage over de kerkelijke archieven van de Hervormde Gemeente van Zuidland:

"... Afkomstig van de kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente van Zuidland en in bewaring gegeven in de archiefbewaarplaats van het waterschap:

a. Het archief van de Hervormde Gemeente van Zuidland, 1638 - ± 1950.

In het jaarverslag over 1987 werd reeds terloops gesproken over onze gebrekkige kennis van de geschiedenis van Zuidland door het vrijwel ontbreken van bronnen. Het kerkarchief geeft nu de mogelijkheid om daarin verandering te brengen, onder meer door de aanwezigheid van een complete serie resolutie- of notulenboeken, vanaf 1671. Opmerkelijk is vooral de aanwezigheid van enige originele doop- en trouwregisters vanaf 1638.
Het kerkelijk archief, zoals beschreven in 1953 door mej. H.C.P. Blom, heeft sterk geleden door de watersnood van 1953 en werd bovendien bewaard in een vochtige omgeving. Nadat het archief voldoende zal zijn gedroogd, kan worden bezien welk gedeelte moet worden gerestaureerd.

Enige tijd na de overbrenging van het kerkarchief vond de scriba, de heer D. Ooms, op de zolder van de kerk een kist, geheel gevuld met archiefmateriaal, terwijl ook in een geldkluis nog enige documenten werden aangetroffen. Bij nader onderzoek bleek de kist, die op 21 november 1988 werd overgebracht naar de archiefbewaarplaats, bescheiden te bevatten over de periode van ± 1620 - 1920. In de kist bevond zich onder andere een mogelijk complete serie rekeningen van de kerkmeesters vanaf 1705! Het bestaan van deze rekeningen was volledig onbekend.
Helaas bevindt een groot deel van het materiaal van voor 1850 zich in een erbarmelijke toestand; de rekening over 1713 is bijvoorbeeld bijna geheel verteerd. Bovendien bevond zich onder in de archiefkist een muizennest, opgebouwd uit voormalige 17e en 18e eeuwse documenten..."

Tot zover het jaarverslag over 1988.
Inhoud en structuur van het archief
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1620 - 1953
Beschrijving:
Archief van Hervormde Kerk Zuidland
Omvang:
5,00 meter, 656 inventarisnummers
Inventarisatie:
A.L. Jonker, 1998
Taal:
Nederlands
Taal archiefmateriaal:
De stukken zijn in het Nederlands
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten
Bewaarplaats:
Streekarchief Voorne-Putten
Status open dataset:
Beschikbaar
Open data eigenaar:
Streekarchief Voorne-Putten
Geografische namen:
Opendata trefwoord:
 
 
 
Ga naar de inhoud