Archieven

Uw zoekacties: Gemeente Heenvliet (1950-1979)

087a Gemeente Heenvliet (1950-1979)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Aanwijzingen voor de gebruiker
Archiefvorming
Geschiedenis van het archief
087a Gemeente Heenvliet (1950-1979)
Inleiding
Archiefvorming
Geschiedenis van het archief
Het bureau Van Lee & van Everdingen heeft in het kader van de offerte d.d. 29 april 1999 een opdracht van de gemeente Bernisse ontvangen voor het inventariseren van het archief van de voormalige gemeente Heenvliet, periode ca. 1950-1979.

De archiefbescheiden van voor 1950 zijn in het verleden reeds overgedragen aan het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg te Brielle. In 1979 werd de gemeente Heenvliet opgeheven en samengevoegd met Abbenbroek, Geervliet, Oudenhoorn en Zuidland tot de nieuwe gemeente Bernisse.

De totale omvang van het archief (exclusief bouwvergunningen) bedroeg ca. 30 m1.
Het archief bevond zich in de kluisruimte van het huidige gemeentehuis Bernisse aan de Gemeenlandsedijk-Noord in Abbenbroek.

Het archief is gevormd volgens het registratuurstelsel (sinds 1949). Er heeft in het verleden reeds een sanering van het archief plaatsgevonden.

Van de eerder genoemde 30 m1 archiefbescheiden kwam ca. 5 m1 dossiers voor directe vernietiging in aanmerking, terwijl ca. 1 m1 op termijn vernietigbaar is. Ca. 0,5 m1 archiefbescheiden betreft de periode voor 1950 en zal worden overgedragen naar het Streekarchief. De totale omvang van het geïnventariseerde archief bedraagt ca. 24 m1

De selectie van de voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden is gemaakt aan de hand van de “Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden uit de archieven van gemeentelijke en intergemeentelijke organen, dagtekenende van na 1850” (vastgesteld in 1983).

De archieven zijn ontdaan van nietjes en plastics en daarna beschreven in deze inventaris. Hierbij is de VNG-code 1992 gehanteerd als basis.

De bouwvergunningen zijn buiten de inventarisatie gehouden.
Verwerving
Inhoud en structuur van het archief
Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1950-1979
Beschrijving:
Archief van gemeente Heenvliet (1950-1979)
Omvang:
30 meter, 911 inventarisnummers
Inventarisatie:
Bureau Van Lee & Everdingen, 2001
Taal:
Nederlands
Taal archiefmateriaal:
De stukken zijn in het Nederlands
Soort archiefmateriaal:
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten
Bewaarplaats:
Streekarchief Voorne-Putten
Status open dataset:
Beschikbaar
Open data eigenaar:
Streekarchief Voorne-Putten
Geografische namen:
Opendata trefwoord:
 
 
 
Ga naar de inhoud